czwartek, 10 maja 2018

Najlepsza zupa cebulowa / The best onion soup


Scroll down for recipe in English.


Składniki:
(4 porcje)

  • 700 g. obranej cebuli
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 750 ml. słonego wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1/2 małej bagietki
  • ser gruyѐre do posypania
  • sól, pieprz

Cebulę pokrój w piórka. Bagietkę pokrój w ukośne kromki, opiecz na suchej patelni do zrumienienia.

W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę, cebulę i cukier. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu 15 minut, często mieszając (aż cebula zacznie się brązowić).
Wlej wino, wymieszaj i zaczekaj aż odparuje.
Połowę cebuli wyłóż na talerz lub miskę.

Do reszty cebuli w garnku wsyp soczewicę i wlej gorący wywar. Doprowadź do zagotowania, przykryj i gotuj przez 10 minut.
Następnie zmiksuj zupę blenderem. Dodaj wcześniej wyjętą cebulę, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut.
Wsyp listki tymianku i gotuj jeszcze minutę.

Zupę przelej do żaroodpornych naczynek, na wierzchu połóż po jednej lub dwie grzanki z bagietki i posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C przez 10 minut lub pomiń zapiekanie, zupę posyp serem a obok podaj grzanki.




Ingredients:
(4 servings)

  • 700 grams of peeled onion
  • 2 heaped spoons of butter
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 teaspoon of brown sugar
  • 2 cloves of garlic
  • 1/2 glass of dry white wine
  • 1/4 teaspoon of turmeric
  • 1/3 glass of dry red lentils
  • 750 milliliters of salty vegetable vinegar
  • 1 teaspoon of fresh thyme
  • 1/2 a small baguette
  • gruyѐre cheese for sprinkling
  • salt, pepper

Cut the onion into feathers. Cut the baguette into diagonal slices, bake in a dry pan until browned.

Melt butter in a saucepan, add oil, onions and sugar. Stir and fry over medium heat for 15 minutes, stirring frequently (until the onions begin to brown).
Pour the wine, mix and wait until it evaporates.
Cut the half of the onion into a plate or bowl.

Pour the lentils into the rest of the onions in a pot and pour hot stock. Bring to the boil, cover and cook for 10 minutes.
Then blend the soup with a blender. Add previously taken onions, turmeric, garlic pressed through the press. Season with salt and pepper. Cook for 10 minutes.
Put the thyme leaves and cook for a minute.

Soup pour into heat-resistant dishes, put on top one or two toasts with a baguette and sprinkle with grated cheese. Bake at 200°C for 10 minutes or skip the baking, sprinkle the soup with cheese and put the toast next to it.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz