wtorek, 12 czerwca 2018

Paella z tuńczykiem i oliwkami / Paella with tuna and olives


Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(4 porcje)
  • 400 g. polędwicy ze świeżego tuńczyka
  • 1 szkl. ryżu do paelli (goya, bomba lub arborio)
  • 1 szkl. oliwek kalamata (lub czarnych)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/3 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła (u mnie cząber, oregano, tymianek i natka pietruszki)

Wywar warzywny:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 10 cm. kawałek pora
  • 1/4 mniejszego selera
  • 1 cebula opieczona nad ogniem
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz

Podane składniki na wywar zalej 1 litrem wody i od momentu zawrzenia gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania dopraw wywar szafranem, pieprzem i sosem sojowym.

Tuńczyka pokrój w duże kawałki. Pomidora sparz we wrzątku, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekany czosnek i cebulę i szklij przez 30 sekund. Dosyp ryż, mieszaj i smaż około 3 minut. Dodaj pomidora i wlej wino. Smaż, aż wino odparuje.
Wlej 1 szklankę gorącego wywaru i duś na małym ogniu do momentu, aż prawie całość zostanie wchłonięta przez ryż. Wlej kolejną szklankę wywaru, dodaj wędzoną paprykę i czekaj, aż połowa zostanie wchłonięta.
Ryż posyp posiekanymi ziołami, oliwkami, ułóż na nim kawałki tuńczyka. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień na minimum i duś 10 minut.
Posyp paellę natką pietruszki i od razu podawaj.



Ingredients:
(4 servings)
  • 400 g. Tenderloin of fresh tuna
  • 1 glass of rice to paella (goya, bomba or arborio)
  • 1 glass of kalamata (or black) olives
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 2 cloves of garlic
  • 1 onion
  • 1/3 glass of dry white wine
  • 1 large tomato
  • 1/2 a teaspoon of smoked sweet paprika
  • salt, pepper
  • favorite herbs (for me, savory, oregano, thyme and parsley)

Vegetable decoction:
  • 2 carrots
  • 2 parsley
  • 10 cm. a piece of leek
  • 1/4 of smaller celery
  • 1 onion grilled over the fire
  • a pinch of saffron threads
  • 1 tablespoon of soy sauce
  • pepper

Given ingredients for the decoction pour 1 liter of water and from the moment of boiling boil on low heat for 1 hour. At the end of cooking, season with saffron, pepper and soy sauce.

Cut the tuna into large pieces. Tomato sparz boiling in boiling water, peel the skin, cut into cubes, getting rid of the seed nests.

Heat the oil in a large pan. Add the chopped garlic and onions and cook for 30 seconds. Stir rice, stir and fry for about 3 minutes. Add tomato and pour wine. Sauté until the wine evaporates.
Pour 1 cup of hot broth and cook on low heat until almost all of it is absorbed by the rice. Pour another glass of broth, add the smoked pepper and wait until half is absorbed.
Rice, sprinkle with chopped herbs, olives, put pieces of tuna on it. Season with salt and pepper. Cover the pan with a lid, reduce the heat to a minimum and let it last for 10 minutes.
Pour paella with parsley and serve it immediately.



2 komentarze: