wtorek, 26 czerwca 2018

Tiramisu z karobem i orzeszkami / Tiramisu with carob and peanuts

Scroll down for recipe in English.


Składniki:
(5 porcji)

  • 2 czubate łyżki mielonej kawy
  • 1,5 szkl. wrzątku
  • 5 żółtek
  • 110 g. drobnego cukru do wypieków + 1 łyżka
  • 500 g. mascarpone
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. likieru amaretto
  • 2 łyżki karobu (można zastąpić gorzkim kakao)
  • 120 g. podłużnych biszkoptów lady fingers
  • po 1 garści łuskanych orzechów włoskich, laskowych i ziemnych niesolonych

Kawę zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odstaw do zaparzenia. Zimną zlej delikatnie bez fusów do innego kubka.

Biszkopty pokrój w kostkę wielkości około 1-1,5 cm. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na biszkoptach rozsyp wszystkie orzeszki drobno posiekane. Wstaw do piekarnika i piecz w 200°C przez 5 -7 minut, aż biszkopty zaczną się rumienić. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia.

Żółtka umieść w misie miksera, dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 6 minut. Masa ma znacznie zwiększyć objętość i zrobić się jasnożółta. 

Do innej miski włóż serek mascarpone, dodaj do niego 1 łyżkę ubitych żółtek i miksuj na średnich obrotach tylko kilka sekund. Mascarpone przełóż do misy z żółtkami i delikatnie wymieszaj do połączenia dużą łyżką.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru, dodaj do masy z serka i żółtek i znowu delikatnie mieszaj łyżką zaganiając masę z dna miski ku górze.

Do zimnej kawy wlej amaretto i wymieszaj. Biszkopty z orzeszkami przełóż do miski i wymieszaj z 1 łyżką karobu. Kawą powoli polej biszkopty, co jakiś czas mieszaj lekko, aby całe nasiąknęły.

W szklankach lub pucharkach ułóż na przemian: masę tiramisu - biszkopty z orzechami - masę - biszkopty - masę. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem wierzch posyp karobem.



Ingredients:
(5 servings)
  • 2 heaped tablespoons of ground coffee
  • 1.5 glasses of boiling water
  • 5 yolks
  • 110 g of fine sugar for baking + 1 tbsp
  • 500 g. Mascarpone
  • 2 proteins
  • pinch of salt
  • 1/4 glass of amaretto liqueur
  • 2 tablespoons carob (can replace cocoa bitter)
  • 120 g. Lady fingers long biscuit
  • 1 handful of shelled walnuts, hazelnuts and unsalted earthnuts


Cover the coffee with boiling water, cover with a saucer and leave to infuse. Coldly dampen the paste without the coffee grounds to another cup.

Biscuit cut into cubes about 1-1.5 cm long. Place on a baking tray lined with baking paper. Sprinkle all the peanuts finely chopped on biscuits. Put in the oven and bake at 200°C for 5-7 minutes, until the biscuits start to blush. Remove and set aside to cool.

Put egg yolks in a mixing bowl, add sugar and mix at high speed for 6 minutes. The mass is to significantly increase the volume and make it light yellow.

Put a mascarpone cream cheese into another bowl, add 1 tablespoon of whipped egg yolks and mix at medium speed for only a few seconds. Place the Mascarpone in a bowl with egg yolks and mix gently with a large spoon.

Whip the egg whites with a pinch of salt and 1 tablespoon of sugar, add to the mass of cheese and egg yolks and mix again gently with a spoon, driving the mass from the bottom of the bowl upwards.

Pour the amaretto into cold coffee and mix. Sponge biscuits put into a bowl and mix with 1 tablespoon carob. With coffee slowly pour the biscuits, stir occasionally lightly so that they are all soaked.

In glasses or cups, place alternately: tiramisu mass - biscuits with nuts - mass - biscuits - mass. Put in the fridge for at least 4 hours. Before serving, top with carob.






2 komentarze:

  1. Kocham tiramisu, ale wersji fit nie robiłam :) Do nadrobienia!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja wersja na pewno nie jest fit, ale raz się żyje ;)

      Usuń