lipca 13, 2018

Tortellini z bobem w sosie ogórkowo-cytrynowym


Składniki:
(około 65 szt. pierożków)

Ciasto

  • 400 g. mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szkl. gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Farsz
  • 500 g. wyłuskanego bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/4 szkl. pestek słonecznika + garść do posypania
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Sos ogórkowy
  • 6 średnich gruntowych ogórków
  • 50 g. masła
  • sok i skórka otarta z ćwiartki cytryny
  • kilka listków szałwii
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i obierz z łupinek. Przełóż do wyższego naczynia.
Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto na maśle, ostudź. Słonecznik upraż na suchej patelni, wystudź i zmiel na proszek w młynku.
Do bobu dodaj 2 łyżki wody z jego gotowania, cebulę, słonecznik, posiekany czosnek, listki pietruszki i majeranek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.

Ogórki obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Włóż do rondelka i zalej wodą tak, aby tylko były w niej zanurzone. Gotuj przez 5 minut, dodaj sok i skórkę z cytryny, listki szałwii i zblenduj. Wlej rozpuszczone masło, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj.

Mąkę, sól i kurkumę wymieszaj na stolnicy. Dodaj jajko, żółtko i olej, wymieszaj. Wlewaj po trochę gorącej wody i siekaj nożem, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto rękami. Zrób z ciasta kulę i przykryj ją miską na 5 minut. 
Bierz po kawałku ciasta i rozwałkowuj jak najcieniej. Wykrawaj radełkiem lub nożem kwadraty o boku około 6 cm., nakładaj po niecałej łyżeczce farszu. Brzegi smaruj odrobiną wody i sklejaj 2 przeciwległe rogi, aby powstał trójkąt. Dwa końce sklejaj u podstawy trójkąta a górny róg i boki podwiń trochę ku górze.
Tortellini układaj na posypanej mąką stolnicy. Gotuj w osolonym wrzątku 3-4 minuty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz