poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Burgery teriyaki / Teriyaki burgers

Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(4 porcje)
  • 500 g. antrykotu wołowego
  • 1 mała cebula
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • odrobina soli
  • 4 bułki
  • 1 pomidor
  • kilka liści ulubionej sałaty
  • 4 łyżeczki majonezu
Sos teriyaki:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • kawałeczek świeżego imbiru
Do zagęszczenia sosu:
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Karmelizowana cebula:
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2,5 łyżki cukru kokosowego
  • czubata łyżka kaparów
  • 1/2 szkl. wody

Połowę mięsa zmiel na grubych oczkach, połowę na małych. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Mięso wymieszaj z cebulą i pieprzem. Uformuj 4 kotlety grubości 1,5 cm.

Cebule białe i czerwone pokrój w piórka. Zalej wodą i duś pod przykryciem 4 minuty. Zdejmij pokrywkę i odparuj płyn. Dodaj cukier i ocet. Mieszaj i smaż około 5 minut. Zdejmij z ognia i wrzuć kapary.

Sos: W rondelku wymieszaj wodę z cukrem brązowym, octem ryżowym, sosem sojowym, posiekanym drobniutko imbirem i przeciśniętym czosnkiem.

Bułki przekrój i podpiecz rozciętymi stronami na suchej patelni.

Uformowane burgery kładź na suchą rozgrzaną patelnię o grubym dnie. Smaż 4 minuty i posyp odrobiną soli. Odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Wyłóż na deskę.

Wymieszane składniki na sos gotuj przez 2 minuty. Wlej mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Wymieszaj i zaczekaj chwilę aż sos zgęstnieje.

Na połówki bułek układaj sałatę, plaster pomidora, kotlet dokładnie obtoczony w gorącym sosie teriyaki, karmelizowaną cebulkę z kaparami. Przykryj wierzchem bułki posmarowanym łyżeczką majonezu.




Ingredients:
(4 servings)
  • 500 grams of beef entrecote
  • 1 small onion
  • freshly ground black pepper
  • a bit of salt
  • 4 rolls
  • 1 tomato
  • a few leaves of your favorite lettuce
  • 4 teaspoons of mayonnaise
Teriyaki sauce:
  • 4 tablespoons of soy sauce
  • 1.5 tablespoons of brown sugar
  • 1/2 glass of water
  • 2 cloves of garlic
  • 2 tablespoons of rice vinegar
  • a piece of fresh ginger
For the thickening of the sauce:
  • 3 tablespoons of cold water
  • 1 teaspoon of corn flour
  • 1/2 teaspoon of potato flour
Caramelized onion:
  • 2 white onions
  • 2 red onions
  • 3 tablespoons apple cider vinegar
  • 2.5 tablespoons of coconut sugar
  • a heaped spoon of capers
  • 1/2 glass of water

Cut half of the meat into thick meshes, half into small ones. Wipe the onion on the small mesh grater. Mix the meat with onion and pepper. Form 4 chops, 1.5 centimeters thick.

Cut the white and red onions into feathers. Pour the water over and let it dry for 4 minutes. Remove the lid and evaporate the liquid. Add sugar and vinegar. Stir and fry for about 5 minutes. Take off the fire and throw the capers.

Sauce: In a saucepan, mix the water with brown sugar, rice vinegar, soy sauce, chopped ginger and garlic crushed.

Rolls cross-section and bake sliced ​​sides on a dry pan.

Molded burgers put on a dry hot pan with a thick bottom. Fry for 4 minutes and sprinkle with a little salt. Turn to the other side and fry another 4 minutes. Put on the board.

Mix the mixed ingredients for the sauce for 2 minutes. Pour the corn and potato flour mixed with water. Mix and wait a moment until the sauce thickens.

Place the lettuce, tomato slice, cutlet carefully covered in a hot teriyaki sauce, caramelised onions and capers on the halves of buns. Cover the bread with a spoon of mayonnaise over the top.






2 komentarze:

  1. Burgery bardzo dobre :) choć następnym razem dodam więcej ostrego sosu dla smaku :) dzięki za przepis i oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się, że mój pomysł na burgery się spodobał :)

      Usuń