czwartek, 30 sierpnia 2018

Krem pomidorowy z musem awokado / Tomato cream with avocado mousse



Scroll down for recipe in English.


Składniki:
(4 porcje)

  • 800 g. obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g. obranej marchewki
  • 25 g. obranej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. wody
  • kilkanaście listków bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
Mus z awokado
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 łyżeczka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w większą kostkę, czosnek w plasterki.
Pomidory podziel na cząstki.

W garnku rozpuść masło. Wrzuć pietruszkę, marchewkę, cebulę i czosnek, smaż na dużym ogniu około 4 minut, aż zaczną się przypalać. Dodaj pokrojone pomidory i 1 szklankę wody. Posłódź i posól. Przykryj garnek i gotuj 30 minut.

Do zupy dodaj listki bazylii i pieprz do smaku, gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i zblenduj na krem. Możesz przetrzeć zupę przez sito, ale nie jest to konieczne.

Dojrzałe awokado rozdrobnij dobrze widelcem, dodaj sok z cytryny i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Krem podawaj z musem z awokado, skrop oliwą z oliwek.




Ingredients:

(4 servings)

  • 800 g peeled from the skin of ripe tomatoes
  • 1 large onion
  • 2 cloves of garlic
  • 100 grams of peeled carrots
  • 25 grams of peeled parsley
  • 2 tablespoons of butter
  • 1 glass of water
  • a dozen basil leaves
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1 incomplete teaspoon of salt
  • freshly ground pepper
A mousse of avocado
  • 1/2 of ripe avocado
  • 1 teaspoon mascarpone
  • 1/2 teaspoon of lemon juice
  • salt
  • pepper

Chop onions, carrots and parsley into larger cubes, garlic into slices.
Separate the tomatoes into particles.

Melt butter in a pan. Add parsley, carrots, onions and garlic, cook on a high heat for about 4 minutes, until they start to burn. Add chopped tomatoes and 1 glass of water. Posłódź and posól. Cover the pot and cook for 30 minutes.

Add the basil leaves and pepper to the soup, cook for 5 minutes. Take off the heat and blush for the cream. You can wipe the soup through a sieve, but it is not necessary.

Melt the ripe avocado with a fork, add lemon juice and mascarpone. Season with salt and pepper, mix.

Give the cream with avocado mousse, sprinkle with olive oil.


Warzywa psiankowate 2018

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam. Najlepsza ze swojskich ekologicznych pomidorków:)

      Usuń
  2. Cudowne zdjęcia. Pyszna zupa. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń