Składniki:
(2 porcje)
- 240 g. filetu z łososia (bez skóry)
- 4 małe okrągłe arkusze papieru ryżowego
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
Do podania:
- 1 łyżka jasnego sezamu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/4 szkl. sosu sojowego
- 2 ogórki gruntowe
Sezam zrumień na suchej patelni.
Rybę pokrój na 4 małe fileciki o wymiarach 3x7 cm. Oprósz pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Arkusz paprieru ryżowego zanurz na 2 sekundy w lekko ciepłej wodzie, rozłóż na desce. Po chwili ułóż na środku filecik łososia otulony listkami natki pietruszki. Zawiń go jak krokieta. Tak samo postępuj z pozostałymi trzema arkuszami.
Na małej patelni rozgrzej dobrze olej kokosowy. Połóż spring rollsy z łososiem i smaż po około 2 minuty z obu stron, do zrumienienia. Wyłóż na ręcznik papierowy dla odcieknięcia tłuszczu.
Podawaj z sosem sojowym, cienkimi plasterkami świeżego ogórka, posyp uprażonym sezamem i czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz