września 09, 2018

Piernikowa szarlotka


Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)

Ciasto:

  • 160 g. (8 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik
  • 250 g. maki pszennej
  • 100 g. masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłeczna:
  • 600 g. obranych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku
Kruszonka:
  • 40 g. (2 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik
  • 20 g. masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru

Pierniki na ciasto i na kruszonkę połam na kawałeczki, rozłóż na blaszce i pozostaw na 8-10 godzin. Podeschnięte pierniki zmiksuj na proszek.

160 g. zmielonych pierników wymieszaj na stolnicy z mąką, solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj je na drobne kawałki. Dodaj jajko, żółto oraz śmietanę, zagnieć dłońmi ciasto i ulep kulę.
Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm. Przełóż do natłuszczonej tortownicy i wylep nim jej dno i brzegi. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Jabłka pokrój w kostkę 1x1 cm. Wrzuć je do garnka i wymieszaj z cukrem. Postaw na ogniu i podgrzewaj, aż jabłka puszczą sok i cukier się rozpuści. Wmieszaj w jabłka sok z cytryny i cynamon. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wlej do jabłek, dobrze wymieszaj i zestaw z ognia.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. 

Z podanych składników zagnieć rękami kruszonkę. Tortownicę wyjmij z lodówki, spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do pieca i piecz 10 minut. Wyjmij, wypełnij ciasto masą jabłeczną. na wierzchu rozróż kruszonkę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut.

Po upieczeniu zdejmij rant tortownicy i odstaw szarlotkę na minimum 5 godzin do wystygnięcia.







Przepis bierze udział w konkursie Appetyt na Kopernika #appetytnakopernika #fckopernik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz