niedziela, 9 września 2018

Piernikowa szarlotka / Gingerbread apple pie


Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)

Ciasto:

  • 160 g. (8 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik
  • 250 g. maki pszennej
  • 100 g. masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłeczna:
  • 600 g. obranych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku
Kruszonka:
  • 40 g. (2 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik
  • 20 g. masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru

Pierniki na ciasto i na kruszonkę połam na kawałeczki, rozłóż na blaszce i pozostaw na 8-10 godzin. Podeschnięte pierniki zmiksuj na proszek.

160 g. zmielonych pierników wymieszaj na stolnicy z mąką, solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj je na drobne kawałki. Dodaj jajko, żółto oraz śmietanę, zagnieć dłońmi ciasto i ulep kulę.
Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm. Przełóż do natłuszczonej tortownicy i wylep nim jej dno i brzegi. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Jabłka pokrój w kostkę 1x1 cm. Wrzuć je do garnka i wymieszaj z cukrem. Postaw na ogniu i podgrzewaj, aż jabłka puszczą sok i cukier się rozpuści. Wmieszaj w jabłka sok z cytryny i cynamon. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wlej do jabłek, dobrze wymieszaj i zestaw z ognia.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. 

Z podanych składników zagnieć rękami kruszonkę. Tortownicę wyjmij z lodówki, spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do pieca i piecz 10 minut. Wyjmij, wypełnij ciasto masą jabłeczną. na wierzchu rozróż kruszonkę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut.

Po upieczeniu zdejmij rant tortownicy i odstaw szarlotkę na minimum 5 godzin do wystygnięcia.




Ingredients:
(a rolling pot with a diameter of 20 cm.)

Cake:
  • 160 grams (8 pcs.) Of gingerbread Heart of Toruń, iced Kopernik
  • 250 grams of wheat flour
  • 100 grams butter
  • 1 tablespoon of powdered sugar
  • 1 teaspoon of baking powder
  • pinch of salt
  • 1 whole egg + 1 egg yolk
  • 2 tablespoons of sour cream
Apple mass:
  • 600 grams peeled apples
  • 3 tablespoons of sugar
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1,5 teaspoons of gelatine
  • 2 tablespoons boiling water
Crumble:
  • 40 grams (2 pieces) of gingerbread Heart of Toruń, iced Kopernik
  • 20 grams butter
  • 1 tablespoon of wheat flour
  • 2 tablespoons of brown sugar

Gingerbread for cake and crumble break into pieces, spread on a baking tray and leave for 8-10 hours. Dry the dried gingerbreads into powder.

160 g of ground gingerbread mix on a table with flour, salt, powdered sugar and baking powder. Add butter and chop them into small pieces. Add an egg, yellow and cream, knead the dough with your hands and make the ball.
Roll out the dough to a circle about 30 cm in diameter. Put into a greased pan and tap it with its bottom and edges. Put in the fridge for 30 minutes.

Cut the apples into 1 x 1 centimeter cubes. Put them in a pot and mix with sugar. Place it on the fire and heat it until the apples are dripping and the sugar dissolves. Stir apple juice with lemon juice and cinnamon. Dissolve the gelatine in boiling water and pour into apples, mix well and set with fire.

Heat the oven to 200°C.

Fry crumble with the ingredients. Remove the cake from the refrigerator, stick the bottom of the cake with a fork in several places. Put in the oven and bake 10 minutes. Remove, fill the dough with butter. on the top, distinguish the crumble. Put in the oven again and bake for 25 minutes.

After baking, remove the springform racket and leave the apple pie for a minimum of 5 hours to cool.




Przepis bierze udział w konkursie Appetyt na Kopernika #appetytnakopernika #fckopernik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz