piątek, 5 października 2018

Paluszki ziemniaczane z kozim serem / Potato fingers with goat cheese


Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(około 35 sztuk)

  • 700 g. obranych ziemniaków
  • 80 g. dojrzewającej roladki koziego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka grubo mielonej papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 50 g. bułki tartej
  • 50 g. łuskanych migdałów (nieblanszowanych)
Sos orzechowy:
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
Oraz:
  • olej do głębokiego smażenia


Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź.

Składniki sosu wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, dopraw do smaku i włóż do lodówki.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj ser starty na grubych oczkach, jajko i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dobrze wymieszaj.
Migdały zmiel na mąkę i wymieszaj z bułką tartą. Z ciasta formuj paluszki i obtaczaj w bułce i migdałach. Kładź po kilka sztuk na mocno rozgrzany głęboki olej i smaż do złotego koloru. Wyłóż na ręcznik papierowy.

Podawaj od razu z ulubionym sosem, np. orzechowym.




Ingredients:
(about 35 pieces)
  • 700 grams of peeled potatoes
  • 80 grams of ripening roll of goat's cheese
  • 1 egg
  • 2 tablespoons of potato flour
  • 1 flat teaspoon of coarsely ground chili pepper
  • salt
  • pepper
  • 50 grams of bread crumbs
  • 50 grams of shelled almonds (unblanched)
Nut sauce:
  • 1 tablespoon of creamy peanut butter
  • 2 tablespoons of sour cream 12%
  • 1 tablespoon of mayonnaise
  • 1 clove of garlic
  • pepper
And:
  • deep frying oil

Boil the potatoes in lightly salted water, strain and dry.

Mix the ingredients of the sauce with crushed garlic, season to taste and put in the fridge.

Boiled potatoes press through the press. Add cheese grated on thick mesh, egg and flour. Season with salt, pepper and paprika. Mix well.
Cut the almonds into flour and mix with the breadcrumbs. Shape the breadsticks from the dough and roll them in breadcrumbs and almonds. Put a few pieces on deeply heated deep oil and fry until golden brown. Put on a paper towel.

Serve right away with your favorite sauce, for example nutty.



4 komentarze: