niedziela, 21 października 2018

Zupa rybna z pomidorami i papryką / Fish soup with tomatoes and peppers


Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(6 porcji)

  • 1 patroszony szczupak (około 1,2 kg.)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 mniejsze ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 duża czerwona papryka
  • 10 cm. kawałek pora
  • nieduży kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz, cukier

Rybę oczyść z łusek, dokładnie umyj. Wykrój 500 g. ładnych filetów bez skóry. Resztę ryby (skóra, płetwy, ogon, kręgosłup, głowa) jeszcze raz wypłucz w zimnej wodzie. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 2 nieobrane ząbki czosnku, obrane marchewki i pietruszkę pokrojone w grube słupki. 1 cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do ryby razem z kawałkiem pora i selera. Dołóż związany nitką pęczek natki pietruszki, dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do zagotowania, przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 1 godzinę.

Filety pokrój w dużą kostkę.

Na pomidorach natnij lekko skórkę, zalej wrzątkiem i po 10 minutach obierz ze skórek. Paprykę opal nad ogniem, włóż do woreczka foliowego, po chwili ściągnij z papryki skórkę. Oczyść ją z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory pokrój w dużą kostkę.

Wywar z ryby odcedź. Wybierz marchewki i pietruszki, pokrój w kosteczkę.
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut.

Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp listki rozmarynu i tymianku, dopraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.





Ingredients:
(6 servings)
  • 1 gutted pike (about 1.2 kg.)
  • 2 large onions
  • 4 cloves of garlic
  • 4 smaller potatoes
  • 2 carrots
  • 1 parsley
  • 3 raspberry tomatoes
  • 1 large red pepper
  • 10 cm. a piece of leek
  • a small piece of celery
  • 2 laurel leaves
  • 6 kernels of herbal medicine
  • 1 tablespoon of tomato concentrate
  • 2 tablespoons of oil
  • a small bunch of parsley
  • 2 branches of rosemary
  • a few sprigs of thyme
  • salt, pepper, sugar

Clean the fish with scales, wash thoroughly. Cut 500 grams of nice fillets without skin. The rest of the fish (skin, fins, tail, spine, head) once more rinse in cold water. Put in a large pot and pour 2 liters of water. Add bay leaves, allspice, 2 unpeeled garlic cloves, peeled carrots and parsley cut into thick bars. 1 peel and onion over the fire, add to the fish together with a piece of leek and celery. Add a bundle of parsley tied with a thread, add 1 teaspoon of salt. Bring to the boil, partially cover with lid and cook on a small fire for 1 hour.

Cut the fillets into a large cube.

On tomatoes, lightly peel, pour boiling water and peel after 10 minutes. Paprika opal over the fire, put in a plastic bag, after a while pull the peel from the pepper. Clean it from the seed nests and cut into strips. Cut tomatoes into large cubes.

Drain the fish with strainer. Choose carrots and parsley, cut into cubes.
In a large pot warm up the oil, add chopped 2 cloves of garlic and chopped onion. Send for a minute. Add peppers and tomatoes, cook on high heat for 5 minutes. Add the cubed potatoes. Pour the fish broth, add chopped carrot and parsley. Cook for 5 minutes.

Add tomato paste and pieces of pike to the soup. Cook for 15 minutes. At the end of cooking, pour the leaves of rosemary and thyme, season with salt, pepper and 1 teaspoon of sugar.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz