listopada 13, 2018

Odrywane bułeczki maślane



Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(15 szt.)

  • 550 g. mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 30 g. mleka w proszku
  • 100 g. masła
  • 130 ml. mleka
  • 235 ml. wody
Oraz:
  • 20 g. rozpuszczonego masła do posmarowania bułek
  • po 1/2 łyżeczki maku, sezamu, płatków drożdżowych do posypania (opcjonalnie)

Mąkę wsyp do dużej miski, zrób wgłębienie i rozkrusz drożdże. Posyp drożdże łyżką cukru. Mleko lekko podgrzej. Polej drożdże połową mleka i wymieszaj z odrobiną mąki z brzegów do uzyskania rzadkiej masy. Odstaw na 10 minut.

Do pozostałego mleka dodaj masło i rozpuść, wystudź. 
Do mąki i wyrośniętego zaczynu dodaj sól, mleko w proszku, wystudzone mleko z masłem i lekko ciepłą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą a następnie wyrabiaj ciasto około 5 minut.

Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.

Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel na 15 równych kawałków. Z każdego uformuj małe okrągłe bułeczki i ułóż je w równych odstępach w blaszce (23 cm./34 cm.) wysmarowanej masłem. Odstaw na 15 minut.

Bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem. Posyp makiem, sezamem, płatkami drożdżowymi lub pozostaw bez posypki. Piecz w 170°C przez 30 minut.



Ingredients:
(15 pieces)
  • 550 grams of wheat flour + a few tablespoons for podsypowania
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 tablespoon of sugar
  • 40 grams of fresh yeast
  • 30 grams of milk powder
  • 100 grams of butter
  • 130 milliliters of milk
  • 235 milliliters of water
And:
  • 20 grams of melted butter to spread the rolls
  • after 1/2 teaspoon of poppy seeds, sesame seeds, sprinkling flakes (optional)

Put the flour into a large bowl, make a hollow and crush the yeast. Sprinkle the yeast with a spoonful of sugar. Heat the milk slightly. Pour the yeast with half the milk and mix it with a little flour from the edges to obtain a thin mass. Leave for 10 minutes.

Add the butter and melt to the remaining milk, then cool.
Add salt, milk powder, cooled milk with butter and slightly warm water to the flour and leaven. Stir until the ingredients combine and then knead the dough for about 5 minutes.

Cover the bowl with a kitchen cloth and leave in a warm place for 1 hour.

Place the cake on a pastry board, sprinkled with flour and divide it into 15 equal pieces. Form small round buns with each one and arrange them at regular intervals in a baking tray (23 cm / 34 cm) greased with butter. Leave for 15 minutes.

Spread the buns with melted butter. Sprinkle with poppy seeds, sesame seeds, yeast flakes or leave without sprinkles. Bake at 170°C for 30 minutes.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz