grudnia 02, 2018

Krem grzybowy z kluskami razowymi



Składniki:
(4 porcje)

  • 40 g. suszonych grzybów
  • 300 g. mrożonych podgrzybków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • kilka gałązek natki pietruszki 
  • sól, pieprz
Kluski razowe:
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
Do podania:
  • kolorowy pieprz
  • oliwa truflowa

Grzyby suszone zalej wodą i mocz 12 godzin.

Podgrzybki rozmróź na sitku.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj posiekany drobno czosnek i rozmrożone grzyby. Wymieszaj i smaż 2 minuty. Wrzuć namoczone grzyby (wodę z moczenia zachowaj) i smaż często mieszając około 4 minut.
Zalej wszystko bulionem, przykryj i gotuj 15 minut. Wlej 1/2 szkl. wody z moczenia grzybów i wrzuć posiekaną natkę. Gotuj jeszcze 5 minut.

Zestaw garnek z ognia, wlej śmietankę i dokładnie zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli krem jest dla Ciebie zbyt gęsty dolej więcej wody z moczenia grzybów i ponownie zagotuj.

Składniki na kluski połącz na stolnicy i wyrabiaj rękami, aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkuj jak najcieniej i pokrój radełkiem lub nożem w niewielkie romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.

Krem grzybowy podawaj z kluskami, skropiony oliwą truflową i oprószony grubo mielonym pieprzem.









Przepis na udane święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz