Składniki:
(4 porcje)
- 40 g. suszonych grzybów
- 300 g. mrożonych podgrzybków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
Kluski razowe:
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Do podania:
- kolorowy pieprz
- oliwa truflowa
Grzyby suszone zalej wodą i mocz 12 godzin.
Podgrzybki rozmróź na sitku.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj posiekany drobno czosnek i rozmrożone grzyby. Wymieszaj i smaż 2 minuty. Wrzuć namoczone grzyby (wodę z moczenia zachowaj) i smaż często mieszając około 4 minut.
Zalej wszystko bulionem, przykryj i gotuj 15 minut. Wlej 1/2 szkl. wody z moczenia grzybów i wrzuć posiekaną natkę. Gotuj jeszcze 5 minut.
Zestaw garnek z ognia, wlej śmietankę i dokładnie zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli krem jest dla Ciebie zbyt gęsty dolej więcej wody z moczenia grzybów i ponownie zagotuj.
Składniki na kluski połącz na stolnicy i wyrabiaj rękami, aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkuj jak najcieniej i pokrój radełkiem lub nożem w niewielkie romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
Krem grzybowy podawaj z kluskami, skropiony oliwą truflową i oprószony grubo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz