niedziela, 24 lutego 2019

Makaron pełnoziarnisty z mulami / Whole-grain pasta with mussels



Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(2 porcje)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g. mrożonych muli
  • 2 łyżeczki schłodzonego masła
  • listki bazylii i natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3/4 szkl. fondu rybnego
Fond rybny
  • 500-600 g. głów, kręgosłupów i płetw z dowolnych ryb
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku (w łupinkach)
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 małego kopru włoskiego
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 15 cm. kawałek pora
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Makaron pełnoziarnisty
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój w duże kawałki. Cebulę przekrój i opal nad palnikiem. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć resztki ryb, wszystkie warzywa, ziela angielskie i liście laurowe. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa zaczną się lekko przypalać. Dodaj cukier i smaż jeszcze minutę.
Wlej około 750 ml. wody, zagotuj. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 40 minut.
Wlej wino i gotuj bez pokrywki jeszcze 20 minut.
Fond przecedź, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Mule rozmróź. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki.

Ze składników na makaron zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj miską i odczekaj 30 minut. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej i pokrój na makaron dowolnej szerokości.
Gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 2 minuty, aż zmięknie ale nie pozwól się zrumienić. Wlej 3/4 szkl. fondu, gotuj aż połowa odparuje. Wrzuć mule i podgrzewaj 4 minuty. Dodaj posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Dorzuć schłodzone masło, zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj.

Rozłóż makaron z mulami na talerze, posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii.





Ingredients:
(2 servings)
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • 500 grams of frozen mussels
  • 2 teaspoons of chilled butter
  • basil leaves and parsley
  • salt, pepper
  • 2 tablespoons grated Parmesan cheese
  • 3/4 glass fish fond

Fish fond
  • 500-600 grams heads, spines and fins of any fish
  • 1 large carrot
  • 1 large parsley
  • a piece of celery
  • 1 onion
  • 3 cloves of garlic (in shells)
  • 4 allspice
  • 2 bay leaves
  • 1/2 of the small fennel
  • 1/2 glass of dry white wine
  • 15 centimeters a piece of leek
  • 1 teaspoon of sugar
  • 2 tablespoons of butter
  • salt, pepper

Whole-grain pasta
  • 1 glass of wholemeal wheat flour
  • 1 egg
  • pinch of salt
  • 3 tablespoons of water

Cut the carrot, parsley, celery and leek into large pieces. Onion cross section and opal over the burner. Spread butter over the large skillet, add fish leftovers, all vegetables, allspice and bay leaves. Cook over high heat until the vegetables start to burn slightly. Add sugar and fry another minute.
Pour about 750 milliliters of water, boil. Cover partially with a lid and cook on a tiny fire for 40 minutes.
Pour the wine and cook without lid for 20 minutes.
Fondate it, season with salt and pepper to taste.

Mule thaw. Chop the onion finely, garlic cut into slices.

Make a smooth and flexible dough from the pasta ingredients. Cover with a bowl and wait 30 minutes. Roll out the dough as closely as possible and cut into pasta of any width.
Cook in salted water for 3-4 minutes.

Heat the oil in the pan, add the onions and garlic. Cook for 2 minutes until it softens but do not let it brown. Pour 3/4 glass of fond, cook until half evaporates. Throw in mule and heat for 4 minutes. Add chopped basil and parsley. Add chilled butter, remove from heat and mix thoroughly. Put the cooked pasta into the pan, mix.

Spread pasta with mussels on plates, sprinkle with parmesan cheese and garnish with basil leaves.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz