czwartek, 11 kwietnia 2019

Torcik limonkowo-miętowy na zimno / Lime-mint cake cold




Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)

  • 3 jajka
  • 200 g. cukru pudru
  • 1,5 szkl. mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 g. serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 2 limonek
  • sok z 1,5 limonki
  • spora garstka listków mięty
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
Spód
  • 10-12 szt. okrągłych biszkoptów
  • 5 łyżek mleka
Wierzch
  • 1 zielona galaretka (u mnie gruszkowa)
  • owoce, listki mięty (u mnie winogron bezpestkowy, pitahaya, limonka, mięta)

Uwaga: Jeśli użyjesz tak jak ja tortownicy o średnicy 20 cm. musisz mieć taką z wysokimi brzegami lub wspomóc się dodatkową obręczą do tortów. Możesz też użyć tortownicy szerszej, ale torcik będzie niższy.

Dno tortownicy wyłóż biszkoptami i nasącz je mlekiem.
W mleku rozpuść żelatynę i cukier waniliowy, podgrzewaj aż całkiem się rozpuści i doprowadź do wrzenia. Następnie ostudź, aż będzie letnie.

3 żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem (około 2 minut). Dodaj mascarpone, sok i skórkę z limonki i proszek herbaty matcha. Zmiksuj do połączenia składników.

Gdy mleko będzie letnie, ubij pianę z 3 białek.

Do letniego mleka wsyp listki mięty i zblenduj.

Mleko z miętą i żelatyną wlewaj powoli do masy z mascarpone i cały czas miksuj mikserem. Natychmiast dodaj do masy pianę z białek i całość wymieszaj łyżką (zrób to szybko, masa dość szybko będzie gęstnieć).
Przelej masę na biszkopty, wyrównaj.

Na wierzchu ułóż owoce, listki mięty. Zalej tężejącą już galaretką (rozpuszczoną w 450 ml. wrzątku) i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.




Ingredients:

(strainer with a diameter of 20 cm.)
  • 3 eggs
  • 200 grams of sugar powder
  • 1.5 glasses of milk
  • 3 tablespoons of gelatine
  • 500 grams of mascarpone cheese
  • 1 teaspoon of vanilla sugar
  • skin peeled from 2 limes
  • juice with 1.5 limes
  • a large handful of mint leaves
  • 1 teaspoon of matcha tea
Bottom
  • 10-12 pieces of round biscuits
  • 5 tablespoons of milk
Top
  • 1 green jelly (for me pear)
  • fruits, mint leaves (for me, seedless grapes, pitahaya, lime, mint)

Note: If you use a 20 centimeter cake wrapper like me. you must have one with high edges or help with an additional cake ring. You can also use a wider breadstand, but the cake will be lower.

Lay the bottom of the springform pan with biscuits and soak them with milk.
In milk, dissolve gelatine and vanilla sugar, heat until it is completely dissolved and bring to a boil. Then cool until it's lukewarm.

3 egg yolks with a mixer with powdered sugar (about 2 minutes). Add mascarpone, lime juice and peel and matcha tea powder. Blend to combine ingredients.

When the milk is lukewarm, beat the foam with 3 proteins.

Add mint leaves to lukewarm milk and blend.

Milk with mint and gelatine pour slowly into the mass of mascarpone and mix with the mixer all the time. Immediately add foam to the mass and mix the whole with a spoon (do it quickly, the mass will quickly thicken).
Transfer the mass onto biscuits, align.

Arrange fruits and mint leaves on top. Pour over the jelly already brewed (dissolved in 450 milliliters of boiling water) and put in the fridge for at least 5 hours.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz