niedziela, 12 maja 2019

Sezamowe pierożki z leśnym farszem / Sesame dumplings with forest stuffing


Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(18 szt.)

Ciasto
  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 70 g. jasnego sezamu
  • 1/4 łyżeczki soli
Farsz
  • 4 łyżeczki koncentratu grzybów leśnych Devaldano
  • 400 g. pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 suszonych ziaren jałowca
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 g. sera typu parmezan
  • sól, pieprz
Oraz
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sezamu lub/i maku

Sezam upraż na suchej patelni, aż zacznie mocno pachnieć. Wystudź i zmiel w młynku.

Na patelnię wlej olej, usmaż drobniutko posiekaną cebulę. Dodaj starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Mieszaj i duś aż płyn z pieczarek prawie cały odparuje. Dodaj sos sojowy, dobrze rozgniecione w moździerzu owoce jałowca, drobniutko posiekane listki rozmarynu oraz koncentrat grzybowy. Dobrze wymieszaj i smaż na małym ogniu około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
Do zimnych grzybów wsyp starty drobno ser i wymieszaj.

Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą i zmielonym sezamem. Dodaj posiekane masło, żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na 3 części i wałkuj podsypując dodatkową mąką na grubość 3 mm. Wykrawaj kółka, kładź po łyżeczce farszu i zlepiaj pierożki. Resztki ciasta zlepiaj i ponownie rozwałkowuj. Układaj pierogi na natłuszczonej blaszce.

Gotowe pierożki posmaruj z wierzchu białkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem lub makiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 25 minut.




Ingredients:
(18 pieces)

Cake
  • 200 grams of wheat flour
  • 100 grams butter
  • 2 egg yolks
  • 1 tablespoon of sour cream
  • 70 grams of light sesame
  • 1/4 teaspoon of salt
Stuffing
  • 4 teaspoons of Devaldano forest mushroom concentrate
  • 400 grams of mushrooms
  • 1 onion
  • 2 branches of rosemary
  • 5 dried juniper seeds
  • 3 tablespoons of oil
  • 1 tablespoon of soy sauce
  • 50 grams Parmesan cheese
  • salt pepper
And
  • 1 protein
  • 1 tablespoon of milk
  • 1 tablespoon of sesame and / or poppy seeds

Roast the sesame seeds on a dry frying pan until it begins to smell strongly. Bake and grind in a grinder.

Pour the oil into the pan, fry the finely chopped onion. Add grated mushrooms on the large mesh. Stir and stir until the liquid from the mushrooms evaporates almost completely. Add the soy sauce, juniper berries well crushed in a mortar, finely chopped rosemary leaves and mushroom concentrate. Stir well and cook on low heat for 5 minutes. Season with salt and pepper. Haircut.
Add the cheese to the cold mushrooms and mix.

Mix the flour with salt and ground sesame on the table. Add the chopped butter, yolks and cream. Pound the smooth dough. Divide into 3 parts and roll with additional flour to a thickness of 3 millimeters. Cut out the rings, put on a spoon of stuffing and mix the dumplings. Dough the remainder of the dough and roll out again. Arrange the dumplings on a greased baking tray.

Finished ravioli grease the top with protein mixed with milk and sprinkle with sesame seeds or poppy seeds. Put in the oven preheated to 200°C and bake 25 minutes.



2 komentarze: