poniedziałek, 10 czerwca 2019

Chleb żytni na zakwasie z liściem chrzanu / Sourdough rye bread with horseradish leaf


Scroll down for recipe in English.

Składniki :
(na keksówkę o wymiarach 8,5 cm. / 22,5 cm.)
  • 230 g. aktywnego zakwasu żytniego
  • 600 g. mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 350 ml. letniej wody
Oraz
  • 1-2 liście chrzanu
  • mąka żytnia do posypania wierzchu chleba

Mąkę wsyp do dużej miski. Wymieszaj z solą, cukrem, miodem i zakwasem. Wlej wodę, wymieszaj.
Wyłóż ciasto na stolnicę i krótko wyrób rękami. 

Dno formy wyłóż jednym dużym lub dwoma mniejszymi liśćmi chrzanu (mogą wychodzić na boki formy).
Z ciasta uformuj podłużny chlebek i włóż do blaszki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 5-6 godzin.

Do piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą (pieczenie z parą). Rozgrzej piekarnik do 250°C.
Wyrośnięty chleb zwilż lekko z wierzchu wodą i posyp mąką. Piecz przez 10 minut (grzanie góra-dół). Następnie zmniejsz temperaturę do 230°C i piecz 20 minut (grzanie dół).

Wyjmij chleb z blaszki i studź na metalowej kratce. Krój po całkowitym wystudzeniu.



Ingredients :
(For Cover the dimensions of 8.5 cm. / 22,5 cm).
  • 230 grams of the active rye sourdough
  • 600 grams Rye flour type 720
  • 1 tablespoon of salt
  • 1 teaspoon of powdered sugar
  • 1 teaspoon of honey
  • 350 milliliters warm water

And
  • 1-2 horseradish leaves
  • rye flour to sprinkle the top of bread

Put the flour into a large bowl. Mix with salt, sugar, honey and leaven. Pour water, mix.
Place the cake on the pastry board and make it short with your hands.

Place the bottom of the mold with one large or two smaller horseradish leaves (they may go out to the sides of the mold).
Form an oblong bread from the dough and put it in the tin. Cover with a cloth and leave to rise in a warm place without drafts, for 5-6 hours.

Put a metal cup with water in the oven (baking with steam). Preheat the oven to 250°C.
Make the leached bread moist slightly with water and sprinkle with flour. Bake for 10 minutes (heating up and down). Then reduce the temperature to 230°C and bake 20 minutes (heating down).

Take out the bread from the baking tray and study it on a metal grid. Cut after completely cooling down.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz