czerwca 10, 2019

Chleb żytni na zakwasie z liściem chrzanu



Składniki :
(na keksówkę o wymiarach 8,5 cm. / 22,5 cm.)
  • 230 g. aktywnego zakwasu żytniego (używam tego)
  • 600 g. mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 350 ml. letniej wody
Oraz
  • 1-2 liście chrzanu
  • mąka żytnia do posypania wierzchu chleba

Mąkę wsyp do dużej miski. Wymieszaj z solą, cukrem, miodem i zakwasem. Wlej wodę, wymieszaj.
Wyłóż ciasto na stolnicę i krótko wyrób rękami. 

Dno formy wyłóż jednym dużym lub dwoma mniejszymi liśćmi chrzanu (mogą wychodzić na boki formy).
Z ciasta uformuj podłużny chlebek i włóż do blaszki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 5-6 godzin.

Do piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą (pieczenie z parą). Rozgrzej piekarnik do 250°C.
Wyrośnięty chleb zwilż lekko z wierzchu wodą i posyp mąką. Piecz przez 10 minut (grzanie góra-dół). Następnie zmniejsz temperaturę do 230°C i piecz 20 minut (grzanie dół).

Wyjmij chleb z blaszki i studź na metalowej kratce. Krój po całkowitym wystudzeniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz