poniedziałek, 8 lipca 2019

Śniadaniowe gofry z groszkiem cukrowym, bobem i kozim serem / Breakfast waffles with sugar peas, broad beans and goat's cheese



Scroll down for recipe in English.

Gofry:
(8 szt.)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej typ 450
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku solonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oraz:
  • 250 g. groszku cukrowego
  • 250 g. bobu
  • 2 łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku solonego masła
  • 4-5 szt. rzodkiewek
  • 200 g. dojrzewającej rolady koziego sera
  • pęczek szczypiorku wraz z cebulką
  • garść migdałów
  • kiełki słonecznika
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na ciasto gofrowe powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, a te ubij na sztywną pianę. Do mąki dodaj mleko, wodę gazowaną, rozpuszczoną i ostudzoną Śniadaniową oraz żółtka. Krótko zmiksuj.
Ciasto połącz delikatnie łyżką z pianą z białek.
Kratkę gofrownicy przed rozgrzaniem posmaruj cieniutką warstwą oleju, zamknij i mocno nagrzej (około 7-8 minut). Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj jej grzbietem na obu kratkach. Zamknij gofrownicę i piecz przez 4 – 4,5 min. (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę.

Bób gotuj przez 10 minut, odcedź i obierz z łupinek.
Groszek cukrowy podgotuj przez około 3 minuty, odcedź.

Migdały posiekaj na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni.
Kozi ser pokrój w plasterki. Dużą patelnię mocno rozgrzej i połóż na jej dnie papier do pieczenia. Na papierze rozłóż plasterki sera i zgriluj je na mocnym ogniu przez minutę. Zdejmij papier z serem z patelni.

Na patelni rozpuść Śniadaniową. Wrzuć groszek cukrowy i duś 4 minuty. Dodaj obrany bób i posiekany szczypiorek wraz z cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzej i zdejmij z ognia.

Na gofrach układaj groszek z bobem, a na wierzchu kozi ser i cieniutkie plasterki rzodkiewki. Posyp dodatkowym szczypiorkiem, prażonymi migdałami i kiełkami.





Waffles:
(8 pieces)
  • 1.5 cups of type 450 wheat flour
  • 3/4 glass of milk
  • 1/2 glass of carbonated water
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon of sugar
  • 2 eggs
  • 2 tablespoons Śniadaniowa margarine with a taste of salted butter
  • 1 teaspoon of baking powder
And:
  • 250 grams of sugar peas
  • 250 grams Broad bean
  • 2 tablespoons Śniadaniowa margarine with a taste of salted butter
  • 4-5 radishes
  • 200 grams Ripening roll of goat's cheese
  • a bunch of chives with onion
  • a handful of almonds
  • sunflower sprouts
  • salt, pepper

All ingredients for the waffle cake should be at room temperature.

Mix the flour with salt, sugar and baking powder. Separate the yolks from the whites, and beat them into a stiff foam. Add flour, soda, dissolved and cooled Śniadaniowa and egg yolks to the flour. Mix it briefly.
Mix the dough gently with a spoon of protein foam.
Clean the waffle iron before it warms up with a thin layer of oil, close and heat up (about 7-8 minutes). Dough the portions of the cake with a chochelka and spread it with the back on both bars. Close the waffle maker and bake for 4 - 4.5 minutes. (do not open the waffle maker during baking). After baking, put the waffles on a metal grid.

Cook beans for 10 minutes, strain and peel the shells.
Sauté sugar boiled for about 3 minutes, strain.

Cut the almonds into smaller pieces and stew on a dry pan.
Cut the goat cheese into slices. Fry a large pan and place baking paper on the bottom of the pan. Spread the slices of cheese on paper and pat them on strong heat for a minute. Take off the paper with the cheese from the pan.

Melt Śniadaniowa in a pan. Put the sugar peas and give 4 minutes. Add the peeled broad beans and chopped chives along with the onion. Season with salt and pepper. Heat up and remove from the fire.

Place the peas on the waffles with broad beans, and on top goat cheese and thin slices of radish. Sprinkle with additional chives, roasted almonds and sprouts.




Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz