poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Faszerowana cukinia w sosie pomidorowym / Stuffed zucchini in tomato sauce


Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(5 szt.)

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g. mięsa mielonego z łopatki
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • po 2 szczypty cynamonu, kminu rzymskiego i nasion kolendry
  • 50 g. startej mozzarelli
  • 20 g. parmezanu
  • sól, pieprz
Sos pomidorowy:
  • 550 g. passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Olej wlej na patelnię i rozgrzej. Dodaj mięso oraz posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smaż około 10 minut często mieszając. Dodaj listki tymianku, cynamon i ugniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminu. Dopraw solą i pieprzem. Duś na niewielkim ogniu jeszcze 10 minut.
Wystudź mięso a następnie wymieszaj ze startą mozzarellą.

Z cukinii wykrój 5 kawałków wysokości około 7 cm. Wykrój nożem ich środki i poukładaj pionowo w naczyniu do zapiekania. Środki napełnij mięsem mocno dociskając do dna naczynia.

Sos: Na oliwie duś przez 3 minuty posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną. Wlej passatę, dopraw ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Duś przez 10 minut.

Sos wlej do naczynia z nadzianymi cukiniami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i zapiekaj 30 minut. Po tym czasie rozłóż na cukiniach po trochę startego drobno parmezanu i piecz jeszcze 10 minut.




Ingredients:
(5 pieces)
  • 2 medium courgettes
  • 1 large onion
  • 2 cloves of garlic
  • 500 g of minced meat from the spatula
  • 3 branches of thyme
  • 3 tablespoons of oil
  • 2 pinches of cinnamon, cumin and coriander seeds
  • 50 g of grated mozzarella
  • 20 g. Parmesan cheese
  • salt, pepper
Tomato sauce:
  • 550 g. Tomato pass
  • 1 large onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1.5 teaspoons of sugar
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1/2 teaspoon of Provencal herbs
  • salt, pepper
Pour the oil in a pan and heat it. Add meat and finely chopped onions and garlic. Fry for about 10 minutes, stirring frequently. Add thyme leaves, cinnamon and coriander and cumin seeds kneaded in a mortar. Season with salt and pepper. Add a little more fire for 10 minutes.
Bake meat and mix with grated mozzarella.

Zucchini cut 5 pieces of height about 7 cm. Cut them with a knife and arrange them vertically in the baking dish. Fill the meat with the meat, pressing firmly to the bottom of the dish.

Sauce: Sauté for 3 minutes, chopped onions and garlic until softened. Pour the passat, season with herbs, salt, pepper and sugar. Cook for 10 minutes.

Pour the sauce into a dish with filled zucchini. Put in the oven preheated to 190°C and bake 30 minutes. After this time, spread the zucchini on a piece of fine grated Parmesan cheese and bake for 10 minutes.

3 komentarze: