sobota, 28 września 2019

Czekoladowa tarta z orzechowym karmelem i kruszonką / Chocolate tart with nut caramel and crumble




Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(forma na tartę o średnicy 28 cm.)

Czekoladowy spód:

  • 45 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
  • 250 g. mąki pszennej
  • 150 g. mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g. cukru pudru
  • 100 g. twardego oleju kokosowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
Krem czekoladowy:
  • 135 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
  • 400 g. śmietanki 36%
Orzechowy karmel:
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g. śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki masła
Orzechowa kruszonka:
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki masła
Oraz:
  • 30 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
  • 2 łyżki mleka

Krem: W rondelku podgrzej śmietankę, prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia i wrzuć połamaną na kostki czekoladę. Po 2 minutach dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Ostudź i wstaw do lodówki na noc.

Spód: Obie mąki, cukier puder, proszek i kakao wymieszaj na stolnicy. Dodaj startą drobno czekoladę, drobno pokruszony olej kokosowy i śmietanę. Zagnieć ciasto. Kawałkami ciasta wylep dno i brzegi formy do tarty, uprzednio natłuszczonej masłem. Na dnie zrób nakłucia widelcem. Piecz w 180°C przez 20 minut.

Kruszonka: Wszystkie składniki wymieszaj ręką w misce, aż powstaną grudki. Rozłóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 15-20 minut.

Karmel: Na patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj na mocnym ogniu, czekaj aż się rozpuści i zrobi bursztynowego koloru (nie mieszaj w trakcie rozpuszczania!). Następnie do karmelu wsyp orzechy, wlej śmietankę, dodaj masło i sól. Wymieszaj ostrożnie. Rozsmaruj orzechowy karmel na spodzie tarty. Odstaw do wystudzenia.

Schłodzoną czekoladową śmietankę i ubij mikserem na gładki i sztywny krem (nie ubijaj zbyt długo aby się nie zwarzył!). Krem rozłóż na wystudzonym karmelu.
Na kremie rozsyp orzechową kruszonkę. 
30 g. czekolady rozpuść nad parą wodną, wymieszaj z mlekiem. Zrób czekoladowe zygzaki na kruszonce.






Ingredients:
(Tart form 28 cm in diameter)

Chocolate Bottom:
  • 45 g. Classic bitter chocolate Goplana
  • 250 g. Wheat flour
  • 150 g of krupczatka flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1 tablespoon of cocoa
  • 80 g. Powdered sugar
  • 100 g. Hard coconut oil
  • 3 tablespoons 18% cream
Chocolate cream:
  • 135 g. Classic bitter chocolate Goplana
  • 400 g. 36% cream
Nut Caramel:
  • 1 cup sugar
  • 3 tablespoons of coarsely ground walnuts
  • 2 tablespoons of coarsely ground hazelnuts
  • 1/4 teaspoon salt
  • 80 g. Cream 36%
  • 2 teaspoons of butter
Nut crumble:
  • 5 tablespoons of whole wheat flour
  • 3 tbsp brown sugar
  • 3 tablespoons of coarsely ground walnuts
  • 2 tablespoons of coarsely ground hazelnuts
  • 2 tablespoons oat bran
  • 2 tablespoons of butter
And:
  • 30 g. Goplana classic dark chocolate
  • 2 tablespoons of milk

Cream: Heat the cream in a saucepan, almost to a boil. Remove from heat and toss broken chocolate. After 2 minutes, mix thoroughly until the chocolate is completely dissolved. Cool and put in the fridge overnight.

Bottom: Mix both flour, powdered sugar, powder and cocoa on the board. Add finely grated chocolate, finely crushed coconut oil and cream. Knead the dough. With pieces of dough, glaze the bottom and edges of the tart mold, previously greased with butter. At the bottom, make punctures with a fork. Bake at 180 ° C for 20 minutes.

Crumble: Mix all ingredients by hand in a bowl until lumps form. Spread on a large baking tray lined with baking paper. Bake at 180 ° C for 15-20 minutes.

Caramel: Put sugar in the pan. Heat on high heat, wait until it dissolves and turns amber (do not mix while dissolving!). Then pour the caramel nuts, pour the cream, add butter and salt. Mix carefully. Spread nut caramel on the bottom of the tart. Set aside to cool.

Chilled chocolate cream and beat with a mixer until smooth and stiff cream (do not beat too long so that it does not brew!). Spread the cream on the cooled caramel.
Sprinkle the nut crumble on the cream.
30 g. Chocolate dissolve over steam, mix with milk. Make chocolate zigzags on crumble.



6 komentarzy:

  1. Zjadłabym taką tartę - uwielbiam ciasta orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam orzechy, a połączeniu z czekoladą- poezja... :)

      Usuń
  2. O matulu jakie to musi być obłędne w smaku 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie da się zaprzeczyć, jest boska :) Polecam i życzę wszystkiego słodkiego! :)

      Usuń
  3. Spróbowałam upiec, wyszła fenomenalna!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! :) To najlepsza recenzja dla tej tarty :) PS. Jakie ciasteczka u Pani... :)))

      Usuń