poniedziałek, 2 września 2019

Odrywane ślimaczki z nadzieniem kawowym / Detached snails stuffed with coffee



Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(10 szt.)

Ciasto:
  • 500 g. mąki pszennej
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 80 g. masła
  • 100 g. cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie "Kawa Inka":
  • 3 łyżki Kawy Inki
  • 1/3 szkl. mleka
  • 60 g. rodzynek
  • 4 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
Glazura:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto: Podgrzej leciutko szklankę mleka, ma być tylko ciepławe. Odlej 1/2 szklanki do miseczki, dodaj drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. 
Resztę mleka podgrzej odrobinę mocniej i dodaj masło aby się rozpuściło.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Jajka rozbełtaj dobrze widelcem w miseczce z resztą cukru i cukrem waniliowym. 
Do misy z mąką wlej podrośnięty zaczyn, jajka z cukrami i ostudzone mleko z masłem. Dobrze wymieszaj i wyrabiaj ciasto około 10 minut.
Zostaw ciasto w misce, przykryj ją ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Nadzienie: Rodzynki włóż do szklanki. Mleko zagotuj i zalej nim rodzynki, pozostaw do wystygnięcia. Przełóż rodzynki wraz z mlekiem do wysokiego i wąskiego naczynia, zblenduj na papkę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Glazura: Miód lekko podgrzej z sokiem z cytryny, odstaw.

Tortownicę o średnicy 24 cm. posmaruj odrobiną masła. 
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i podziel na 10 równych części. Każdą cześć zroluj w długi, około 30 cm. wałek, który następnie rozwałkuj. Paski ciasta smaruj przygotowanym nadzieniem kawowym i zroluj w ślimaczki. Układaj je pionowo w tortownicy w równych odstępach od siebie. Odstaw bułeczki na 20 minut do podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 180°C, piecz bułeczki przez 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj go folią aluminiową.

Upieczone ślimaczki od razu po wyjęciu z pieca posmaruj pędzelkiem wcześniej przygotowaną glazurą i pozostaw do ostudzenia.





Ingredients:
(10 pieces)

Cake:

  • 500 grams wheat flour
  • 30 grams fresh yeast
  • 1 cup milk
  • 80 grams butter
  • 100 grams Sugar
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon vanilla sugar
"Kawa Inka" filling:

  • 3 tablespoons of Inca Coffee
  • 1/3 cup milk
  • 60 grams Raisins
  • 4 tablespoons of coconut (or cane) sugar
  • 1/4 teaspoon salt
  • 3 tablespoons of wheat flour

Glaze:

  • 1 tbsp honey
  • 2 tbsp lemon juice

Cake: Heat a small glass of milk lightly, just warm. Pour 1/2 cup into a bowl, add yeast, 2 tablespoons of flour and 1 tablespoon of sugar. Mix and set aside in a warm place for 15 minutes.
Heat the rest of the milk a little harder and add butter to melt.
Sift the rest of the flour into a large bowl. Eggs fork well with a fork in a bowl with the rest of the sugar and vanilla sugar.
Pour the overgrown leaven, eggs with sugars and cooled milk with butter into the flour bowl. Mix well and knead the dough for about 10 minutes.
Leave the dough in a bowl, cover it with a cloth and leave in a warm place to rise for 1.5 hours.

Filling: Put raisins in a glass. Boil the milk and pour the raisins over it, let it cool down. Transfer the raisins with milk into a tall and narrow dish, blend into mush. Add the remaining ingredients and mix.

Glaze: Heat honey slightly with lemon juice, set aside.

Cake tin with a diameter of 24 cm. smear a little butter.
Place the risen dough on a counter and divide it into 10 equal parts. Roll each piece into long pieces, about 30 cm. roller, which then roll out. Lubricate the dough strips with prepared coffee filling and roll into snails. Arrange them vertically in a cake tin at equal intervals from each other. Let the rolls stand for 20 minutes to rise.

Preheat the oven to 180°C, bake rolls for 35 minutes. If the top starts to blush too much, cover it with aluminum foil.

Baked snails, immediately after removing from the oven, brush with a brush previously prepared glaze and leave to cool.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz