września 16, 2019

Tort waniliowy z malinami i białą czekoladą



Składniki:
(tortownica o średnicy 18 cm.)

Biszkopt 1:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Biszkopt 2:

Składniki identyczne jak na biszkopt 1.

Krem:
  • 400 g. śmietanki 36%
  • 500 g. mascarpone
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 200 g. białej czekolady
  • 2 szkl. malin
Do nasączenia:
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny

Śmietankę i mascarpone schłódź w lodówce przez co najmniej 5 godzin.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia wypuszczając jego brzegi poza formę.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Proszek do pieczenia wymieszaj z przesianą mąką.
Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj.
Wsyp delikatnie mąkę z proszkiem i mieszaj ciasto bardzo powoli szpatułką. Wlej ocet i olej, połącz z ciastem bardzo delikatnie.
Ciasto wylej do blaszki i piecz przez 35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu blaszki odczekaj kilka sekund a następnie upuść ją wraz z ciastem na podłogę z wysokości około 20 cm. Odczekaj 15 minut, wyjmij biszkopt z blachy i wystudź na kratce.

Tak samo postąp z biszkoptem nr 2.

1 szklankę wody zagotuj, ostudź, wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny.

100 g. śmietanki przelej do małego rondelka, doprowadź do wrzenia z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Wystudź i schłódź w lodówce.

Połącz śmietankę z wanilią z pozostałą z lodówki. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach miksera. Dosyp cukier puder i miksuj ponownie, aż śmietanka będzie prawie ubita. Dodaj mascarpone i ubijaj aż krem będzie ubity na sztywno (zaprzestań dalszego miksowania, inaczej krem się zwarzy!).

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w misce na parą wodną, wystudź.

Oba zimne biszkopty przekrój na pół, otrzymasz 4 blaty. Pierwszy połóż na paterze i nasącz wcześniej przygotowaną wodą z cytryną. Rozsmaruj 1/4 kremu waniliowego, powciskaj w krem sporą garść malin. Połóż 2 blat, nasącz, wyłóż krem i maliny. 3 blat, krem, maliny. Nasącz 4 blat i połóż na kremie.
Pozostałą 1/4 część kremu wymieszaj z ostudzoną czekoladą. Posmaruj masą wierzch i boki tortu. Wstaw na noc do lodówki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz