środa, 6 listopada 2019

Ciasto "Czekoladowy groszek" / Cake "Chocolate peas"

Scroll down for recipe in English.


Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)

  • 600 g. mleka
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 70 g. czekolady gorzkiej
  • 50 g. kaszy manny
  • 150 g. groszku ptysiowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 niepełna łyżeczka olejku migdałowego
Wierzch:
  • 40 g. groszku ptysiowego
  • 130 g. śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 60 g. czekolady gorzkiej

Mleko zagotuj, wsyp kaszę mannę i często mieszając gotuj przez 2 minuty.
Zmniejsz moc palnika na minimum. Dodaj obie czekolady połamane na kawałki. Mieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij garnek z palnika, dodaj masło orzechowe, tahini i olejek migdałowy. Dobrze wymieszaj i odstaw do przestygnięcia na 15 minut.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia wypuszczając jego brzegi poza obręcz formy.

Dwie łyżki masy czekoladowej rozsmaruj na dnie blaszki. Do reszty masy wsyp groszek ptysiowy i wymieszaj tak, aby pokrył się czekoladą. 1/3 część masy z groszkiem wyłóż do formy i wyrównaj lekko ugniatając grzbietem łyżki. Wyłóż kolejną cześć i wyrównaj a na nią ostatnią porcję masy z groszkiem. Na wierzchu rozsyp 40 g. groszku ptysiowego i dociśnij ręką, przyklejając go do czekolady.
Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie wstaw na 4 godziny do lodówki. Wyjmij z tortownicy i połóż na paterę lub talerz.

Polewa na wierzch: Śmietankę zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj miód i połamane na kawałeczki obie czekolady. Po minucie wymieszaj aż do całkowitego połączenia czekolady ze śmietanką.
Przestudzoną polewą posmaruj wierzch i brzegi ciasta.






Ingredients:
(20 cm diameter cake tin)
  • 600 grams of milk
  • 100 grams milk chocolate
  • 70 grams dark chocolate
  • 50 grams Semolina
  • 150 grams of puff peas
  • 2 tablespoons peanut butter
  • 1 tablespoon tahini sesame paste
  • 1 incomplete teaspoon of almond oil
Top:
  • 40 grams of puff peas
  • 130 grams 30% cream
  • 1 teaspoon honey
  • 100 grams milk chocolate
  • 60 grams dark chocolate
Boil milk, pour in semolina and cook for 2 minutes, stirring frequently.
Reduce the burner power to a minimum. Add both chocolates broken into pieces. Stir and cook for another 2 minutes. Remove the pot from the burner, add peanut butter, tahini and almond oil. Mix well and allow to cool for 15 minutes.

Cover the bottom of the springform tin with baking paper, letting its edges fall outside the rim of the mold.

Spread two tablespoons of chocolate mass on the bottom of the tray. Add the puff peas to the rest of the mass and mix until covered with chocolate. 1/3 part of the mass with peas put into a mold and level slightly by kneading the back of a spoon. Line out the next part and align and on it the last portion of the mass with peas. On top, sprinkle 40 g of puff peas and press with your hand, gluing it to the chocolate.
Leave the dough to cool completely and then put in the fridge for 4 hours. Take it out of the cake tin and place it on a cake stand or a plate.

Topping on top: Boil the cream. Remove from heat, add honey and both chocolates broken into pieces. After a minute, mix until the chocolate is completely combined with the cream.
Grease the top and the edges of the cake with the cooled glaze.



6 komentarzy:

  1. Tahini do ciasta? Ależ musi być dobre <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, tahini do deserów jak najbardziej! Ciacho jest szybkie, łatwe i pycha :)

      Usuń
  2. Wygląda to przepysznie! Bardzo ładne zdjęcia
    https://www.cafesilesia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I polecam wypróbować, bo jest boskie :)

      Usuń
  3. Mega, mega, mega! Super, że ciasto jest z kaszą. Musi być cudownie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń