piątek, 29 listopada 2019

Sandwiche z mini foccacii / Sandwiches with mini foccacia


Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(14 mini foccacii)

  • 140 ml. ciepłego mleka
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 450 g. mąki pszennej + do podsypywania
  • 50 g. kaszy manny
  • 160 ml. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • gruboziarnista sól morska
Sos:
  • 100 g. białej kapusty
  • 1/4 szkl. octu jabłkowego
  • 1/4 szkl. wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 15 szt. czarnych drylowanych oliwek
  • 3 szt. suszonych daktyli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Oraz:
  • wędzony łosoś
  • sałata
  • kiełki np. pora
  • gorgonzola

W ciepłym (ale nie gorącym) mleku rozpuść cukier i drożdże. Odstaw na 15 minut.

Sypkie składniki wymieszaj w misce razem z drobno posiekanym rozmarynem. Wlej zaczyn drożdżowy oraz ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wymieszaj aż składniki się połączą, następnie wyłóż na posypaną mąką stolnicę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ugniatając ciasto około 5 minut. Włóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Sos: Kapustę poszatkuj drobno, włóż do rondelka. Wlej wodę i ocet, dodaj cukier. Przykryj i od zagotowania gotuj na małym ogniu 20 minut. Odcedź na sicie i odciśnij dokładnie płyn. Ostudź.
Kapustę zblenduj z pozostałymi składnikami, oprócz oliwek. Oliwki posiekaj w paski i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podziel na 14 kawałków o wadze 60 g. Każdy spłaszcz w dłoniach formując mini foccacie o średnicy około 10 cm. Ułóż na 2 dużych posmarowanych olejem blachach. Odstaw do podrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. W foccaciach zrób dziurki małym palcem, posmaruj oliwę i posyp grubą solą. Piecz góra-dól przez 15 minut.

Foccacie najlepsze są od razu po wypieczeniu, składaj je w sandwiche z przygotowanym sosem, sałatą, łososiem, serem i ulubionymi kiełkami.
Smacznego!





Ingredients:
(14 mini foccacia)
  • 140 ml. warm milk
  • 20 g. Fresh yeast
  • 1/2 tsp sugar
  • 450 g. Wheat flour + for spreading
  • 50 g semolina
  • 160 ml. warm water
  • 1 teaspoon salt
  • 1 sprig of rosemary
  • 4-5 tablespoons of olive oil
  • coarse sea salt
Sauce:
  • 100 g. White cabbage
  • 1/4 cup apple cider vinegar
  • 1/4 cup water
  • 2 teaspoons of sugar
  • 2 tablespoons of mayonnaise
  • 2 tablespoons of plain yogurt
  • 15 black pitted olives
  • 3 dried dates
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 2 teaspoons of French mustard
  • 1 teaspoon lemon juice
  • salt, pepper
And:
  • smoked salmon
  • lettuce
  • sprouts e.g. leek
  • gorgonzola
Melt sugar and yeast in warm (but not hot) milk. Stand for 15 minutes.

Mix the loose ingredients in a bowl together with finely chopped rosemary. Pour the leaven and warm (but not hot) water. Mix until the ingredients combine, then put on a floured board and knead a smooth and elastic dough. Knead the dough for about 5 minutes. Put a ball of dough in a bowl, cover with a cloth and leave to rise for 1 hour.

Sauce: Chop the cabbage finely, put in a saucepan. Pour water and vinegar, add sugar. Cover and cook over low heat for 20 minutes. Strain on a sieve and squeeze the liquid thoroughly. Cool down.
Blend the cabbage with other ingredients, except olives. Chop the olives into strips and add to the sauce. Season with salt and pepper.

Divide the grown dough into 14 pieces weighing 60 g. Flatten each with your hands to form a mini foccate with a diameter of about 10 cm. Arrange on 2 large oiled sheets. Leave to rise for 20 minutes.
Heat the oven to 200 ° C. In foccaciach, make holes with a small finger, grease the oil and sprinkle with thick salt. Bake top-down for 15 minutes.

Foccacie are the best immediately after baking, fold them in sandwiches with prepared sauce, lettuce, salmon, cheese and your favorite sprouts.
Bon Appetit!



6 komentarzy:

  1. Przepysznie wyglądają takie kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem kebab, czasem burger :) W końcu nie samymi sałatkami człowiek żyje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ chciałabym umieć robić takie genialne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) takie słowa duuużo dla mnie znaczą <3

      Usuń