poniedziałek, 13 stycznia 2020

Kokardki z balsamiczną cebulką i oliwkami / Bows with balsamic onion and olives



Scroll down for recipe in English. 

Składniki:
(3 porcje)

  • 125 g. makaronu kokardki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3/4 szkl. czarnych oliwek
  • 1/4 szkl. pestek słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej drobno mięty
  • 1/2 szkl. startego sera długodojrzewającego

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i trzymaj w cieple.
Słonecznik upraż na suchej patelni.

Cebule pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż około 3 minut. Wlej sos sojowy, ocet balsamiczny i dodaj cukier. Wymieszaj i duś pod przykryciem 5 minut. Odkryj patelnię i odparuj płyn. Dorzuć oliwki i większość słonecznika. Wsyp ugotowany makaron aby się podgrzał i przeszedł smakiem, wymieszaj. 
Dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę. Wymieszaj i zdejmij z palnika.

Przed podaniem posyp resztą słonecznika i startym serem.





Ingredients:
(3 portions)
  • 125 g. Pasta bows
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 2 onions
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1/2 teaspoon of cane sugar
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 3/4 cup black olives
  • 1/4 cup sunflower seeds
  • 1 tablespoon of finely chopped mint
  • 1/2 cup of grated long-ripening cheese

Cook the al dente in salted water. Strain and keep warm.
Roast the sunflower in a dry pan.

Cut the onions into large cubes. Heat oil in a frying pan, add the onion and fry for about 3 minutes. Pour soy sauce, balsamic vinegar and add sugar. Mix and cook under cover for 5 minutes. Discover the pan and evaporate the liquid. Add olives and most sunflower seeds. Put the cooked pasta in to heat it up and taste. Mix.
Season with salt and pepper, add mint. Mix and remove from the burner.

Before serving, sprinkle the rest of sunflower seeds and grated cheese.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza