piątek, 20 marca 2020

Kokosowe babeczki z wiśniami / Coconut cupcakes with cherries


Scroll down for recipe in English.


Tak mi się marzy już ciepła wiosna, że postanowiłam ją dzisiaj przywołać kwiatkami i... owocami lata ;) Wyczarowałam więc sobie babeczki słodzone cukrem kokosowym (kupicie go w sklepie ze zdrową żywnością, ma ciemnobrązowy kolor) z wiśniami :) Wprawdzie dzisiaj mamy pierwszy dzień astronomicznej wiosny, ale pogoda jak zwykle robi psikusa, w nocy przez najbliższe dni przymrozki... brrr...
Mam nadzieję, że moje babeczki ocieplą Wasze nastroje na najbliższe dni. Życzę wesołego pieczenia i wszystkiego smacznego! :)


Składniki:
(12 sztuk)
  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. wiórków kokosowych
  • 130 g. cukru kokosowego*
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2/3 szkl. mleka
  • 300 g. mrożonych wiśni
Polewa
  • 60 g. białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z mrożonych wiśni


Wiśnie wysyp na sito ustawione na wysokiej misce. Pozostaw do rozmrożenia, ściekający sok z wiśni przyda się do polewy.

Blachę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Wiórki kokosowe zmiel na mąkę. Wymieszaj je z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i cukrem kokosowym. Do wymieszanych sypkich składników wbij jajka, wlej mleko i olej. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Dodaj odciśnięte z soku rozmrożone wiśnie i wymieszaj.

Nakładaj łyżką ciasto do papilotek. Piecz przez 22 minuty, do suchego patyczka. Wyjmij z pieca i ostudź na kratce.

Czekoladę połam na kostki, wrzuć do metalowej miski i rozpuść nad parą wodną. Wlej śmietankę i sok z wiśni, podgrzewaj jeszcze chwilę, aż sos będzie gładki. Udekoruj babeczki polewą i zaczekaj aż zastygnie.

* kupisz w sklepie ze zdrową żywnością.





I dream of a warm spring so much that I decided to call it today with flowers and ... the fruits of summer;) So I conjured up muffins sweetened with coconut sugar (you can buy it in a health food store, it has a dark brown color) with cherries :) Admittedly today we have the first day of astronomical spring, but the weather is a prank, as is the frost during the next days ... brrr ...

I hope my cupcakes will warm your mood for the next few days. I wish you a happy baking and everything tasty! :)

Ingredients:
(12 pieces)
  • 200 g. Wheat flour
  • 100 g. Coconut flakes
  • 130 g. Coconut sugar *
  • 2 eggs
  • 1,5 teaspoons of baking powder
  • 1/4 cup of dissolved coconut oil
  • 2/3 cup milk
  • 300 g. Frozen cherries
Icing
  • 60 g. White chocolate
  • 1 tablespoon of 30% cream
  • 1 tablespoon of frozen cherry juice

Sprinkle cherries on a sieve placed on a high bowl. Leave to defrost, dripping cherry juice will be useful for topping.

Place muffins in baking trays. Heat the oven to 180°C.

Grind the coconut into flour. Mix them with wheat flour, baking powder and coconut sugar. Beat eggs, pour milk and oil into mixed loose ingredients. Blend briefly, only until the ingredients combine. Add thawed cherries squeezed from the juice and mix.

Apply a curler dough with a spoon. Bake for 22 minutes, until dry. Remove from the oven and cool on a wire rack.

Break the chocolate into cubes, put in a metal bowl and dissolve over steam. Pour cream and cherry juice, heat for a while until the sauce is smooth. Decorate the cupcakes with icing and wait for it to freeze.

* you can buy in a health food store.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz