kwietnia 03, 2020

Ryż z awokado i szynką dojrzewającą



Z ryżem jest jak z makaronem. Można stosować najróżniejsze połączenia i szaleć z dodatkami. Dzisiaj przychodzę z przepisem na kremowy ryż z awokado, szpinakiem i szynką dojrzewającą. Do mnie taka kombinacja smaków bardzo przemawia. A do Was? Spróbujecie? :)

Składniki:
(2 porcje)

  • 1/2 szkl. ryżu arborio (lub jakiegokolwiek innego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szkl. wody
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 2 łyżka drobno startego sera (u mnie grana padano)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Awokado przełóż do miseczki i rozgnieć grzbietem widelca na papkę. 
Szynkę pokrój w paski.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek w plasterkach. Smaż przez minutę. Wsyp ryż, mieszaj i smaż kolejną minutę. Wlej 1 szklankę gorącej wody i zmniejsz płomień na mniejszy. Zaczekaj, aż ryż wchłonie wodę.

Wlej pozostałą wodę, dodaj do ryżu awokado, szynkę i tymianek. Dokładnie wymieszaj i gotuj. 
Gdy ryż będzie miękki, dołóż do niego szpinak i masło. Po chwili zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem.

Podawaj posypane serem i świeżo mielonym pieprzem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz