piątek, 22 maja 2020

Sałata z panierowanymi krążkami cukinii / Lettuce with breaded zucchini rings


Scroll down for recipe in English.


Jeśli lubicie wege przepisy to ta sałatka stanie się waszą ulubioną w sezonie wiosenno-letnim. Gwarantuję! :)
Chrupiąca cukinia zamknięta jest w przesmacznej czosnkowo-parmezanowej panierce. Do tego sos czosnkowy z prażonym słonecznikiem i koperkiem. Mogę długo zachwalać to danie, ale... najlepiej sami wypróbujcie a nie pożałujecie. Obiecuję :)


Składniki:
(3 porcje)

  • 1 cukinia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka parmezanu startego na wiórki
  • sól, pieprz
  • liście ulubionej sałaty (u mnie dodatkowo szpinak)
  • 1 ogórek 
  • kilka rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 4-5 gałązek koperku
  • sól, pieprz

Przygotuj sos: Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos, dopraw solą i pieprzem.

Na talerzach rozłóż porwaną sałatę, plasterki ogórka i rzodkiewek oraz krążki cebuli.

Cukinię pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. Jajko rozmieszaj dokładnie z parmezanem, przeciśniętym czosnkiem i mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Plasterki cukinii obtaczaj w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż na patelni na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Odwracaj krążki na drugą stronę i również ładnie zrumień.

Panierowane krążki dodaj do sałaty. Podawaj z sosem.




If you like veg recipes then this salad will become your favorite in the spring and summer season. I guarantee! :)

Crunchy zucchini is enclosed in delicious garlic-parmesan coating. For this garlic sauce with roasted sunflower and dill. I can praise this dish for a long time, but ... try it yourself and you won't regret it. I promise :)

Ingredients:
(3 portions)
  • 1 zucchini
  • 2 tablespoons of wheat flour
  • 4 tablespoons breadcrumbs
  • frying oil
  • 1 egg
  • 1 clove of garlic
  • 3 tablespoons of milk
  • 1 tablespoon of grated Parmesan cheese
  • salt pepper
  • favorite lettuce leaves (I also have spinach)
  • 1 cucumber
  • a few radishes
  • 1 red onion
Sauce:
  • 1 clove of garlic
  • 1 tablespoon of grated Parmesan cheese
  • 2 tablespoons of mayonnaise
  • 2 tablespoons sour cream 18%
  • 2 tablespoons of hulled sunflower
  • 4-5 sprigs of dill
  • salt pepper
Prepare the sauce: Roast the sunflower in a dry pan and let it cool. Blend all ingredients into a smooth sauce, season with salt and pepper.

Spread the chopped lettuce, cucumber and radish slices and onion rings on the plates.

Cut zucchini into slices 3-4 mm thick. Mix the egg thoroughly with Parmesan cheese, squeezed garlic and milk. Add a little salt and pepper.
Roll the zucchini slices in flour, then in the egg and finally in breadcrumbs. Fry in a frying pan in a small amount of oil to brown. Turn the discs over and look nice too.

Add breaded rings to the lettuce. Serve with sauce.

2 komentarze:

  1. Jejku jak to apetycznie wygląda, zrobiłam się głodna... Pozdrawiam i idę wrzucić coś na ruszt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Miło mi czytać takie opinie :)

      Usuń