czerwca 17, 2020

Podpłomyki z pastą z bakłażana, rukolą i jajkiem poche





Cześć 😃 Dzisiaj mam dla Was coś co możecie potraktować jako przekąskę, lecz ja najbardziej lubię zajadać na śniadanie. Mowa o podpłomykach, czyli a'la pizzy z patelni. Zrobiłam do nich obłędną pastę z bakłażana a dodatkowo podałam z rukolą i jajkiem w koszulce 😋


Składniki:
(4 porcje)

Pasta z bakłażana
  • 2 bakłażany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego sera typu parmezan (u mnie grana padano)
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • pieprz
Podpłomyki
  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 ml. bardzo gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
Oraz
  • rukola
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka tartego sera typu parmezan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Przetnij miąższ nożem na ukos w kilku miejscach. Ułóż na blaszce połówki bakłażanów rozcięciem ku górze, posyp solą i polej 2 łyżkami oliwy. Piecz w 220°C przez 40 minut.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wybierz z łupin miąższ bakłażanów, przełóż do naczynia do miksowania. Dodaj słonecznik, czosnek, starty ser, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, masło orzechowe i płatki drożdżowe. Zblenduj całość na gładką pastę, dopraw pieprzem i solą.

Mąkę wymieszaj z solą, wlej olej oraz pomału dolewaj gorącą wodę. Wymieszaj łyżką, a następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Kule ciasta przykryj miską i pozostaw na 20 minut.

Przygotuj jajka poche. W rondelku zagotuj wodę, dodaj ocet. Zmniejsz płomień pod garnuszkiem. 
Jajko wbij do filiżanki, uważaj żeby nie przebić żółtka. Gotującą wodę zamieszaj aby zrobić w niej mały wir wodny. W środek wlej jajko z filiżanki. Gotuj jajko około 2 minut, a następnie wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i włóż do lekko ciepłej wody. Powtarzaj czynności z każdym kolejnym jajkiem.

Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na grubość 2 mm. Suchą patelnię mocno rozgrzej i smaż na niej po jednym placku, po około 1 minucie z każdej strony (do utworzenia się bąbli na powierzchni i ładnego zarumienienia).

Podpłomyki smaruj pastą z bakłażana, na niej układaj rukolę i po jednym jajku w koszulce. posyp odrobina sera, polej oliwą, oprócz solą i pieprzem.

Smacznego! 😊




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz