czwartek, 30 lipca 2020

Kotleciki z łupin bobu / Chops with broad bean shells


Scroll down for recipe in English.


Niedawno dzieliłam się z Wami przepisem na prosty makaron rigatoni z bobem. Dziś przychodzę z przepisem w stylu zero waste i proponuje nie wyrzucać łupinek z ugotowanego bobu, tylko wykorzystać je do przyrządzenia wege kotlecików :)


Składniki:
(około 12 kotlecików)

  • 400 g. łupin z ugotowanego bobu
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 3 łyżki jasnego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Musztardowy sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka musztardy, np. miodowej
  • sól, pieprz

Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę, około 3 minut. Dodaj starty czosnek i smaż jeszcze minutę.
Kmin rzymski rozgnieć w moździerzu.
Łupiny bobu umieść w wysokiej misce, dodaj jajko, usmażoną cebulkę, kmin i listki szałwii. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie dopraw masę solą i pieprzem oraz wymieszaj z mąką owsianą i startym serem.

Formuj w dłoniach małe kotleciki i obtaczaj w wymieszanym jasnym i czarnym sezamie. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Sos: W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Pomału wlewaj mleko cały czas podgrzewając sos i mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje i się zagotuje wmieszaj musztardę i dopraw solą i pieprzem.





Recently, I shared with you a recipe for simple rigatoni pasta with broad beans. Today I come with a recipe in the style of zero waste and I suggest that you do not throw away the shells from the cooked broad beans, but use them to make veggie cutlets :)

Ingredients:
(about 12 patties)
  • 400 g. Shells of cooked broad beans
  • 1/2 onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 egg
  • 1/2 teaspoon of cumin
  • 2 tablespoons of oat flour
  • 1 teaspoon of butter
  • 2 tablespoons finely grated Parmesan cheese
  • a few leaves of fresh sage
  • 3 tablespoons of light sesame seeds
  • 1 tablespoon of black sesame seeds
  • salt pepper
  • frying oil
Mustard Béchamel Sauce:
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 tablespoon of wheat flour
  • 1 cup of milk
  • 1 tablespoon of mustard, e.g. honey
  • salt pepper

Fry the finely chopped onion in butter for about 3 minutes. Add the grated garlic and cook another minute.
Roman cumin crush in a mortar.
Place the broad beans in a tall bowl, add the egg, fried onion, cumin and sage leaves. Blend everything thoroughly with a blender. Then season with salt and pepper and mix with oatmeal and grated cheese.

Form small patties in your hands and coat in a mixture of light and black sesame seeds. Fry in hot oil until browned on both sides.

Sauce: In a saucepan, melt the butter. Add flour and mix thoroughly. Slowly pour in the milk, heating the sauce all the time and stirring it with a whisk. When the sauce thickens and boils, add the mustard and season with salt and pepper.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza