Składniki:
(4 porcje)
Gofry:
- 120 g. mąki owsianej
- 120 ml. mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Do podania:
- 1 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 100 g. wędzonego boczku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtko oddziel od białka. Białko ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodaj mleko, olej i żółtko, krótko zmiksuj. Delikatnie wymieszaj z pianą z białka.
Gofrownicę mocno nagrzej (7-8 minut). Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie na kratkach. Zamknij i piecz ok. 5 minut (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę.
Awokado pokrój w małą kosteczkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Boczek pokrój w kosteczkę i smaż na suchej patelni, aż mocno się zarumieni.
Na maśle usmaż 4 jajka sadzone.
Przed podaniem na gofry nałóż kostkę awokado, po jednym jajku, posyp skwarkami z boczku, oprósz solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz