października 26, 2020

Gofry owsiane wytrawne



Składniki:

(4 porcje)

Gofry:

  • 120 g. mąki owsianej
  • 120 ml. mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Do podania:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 100 g. wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Żółtko oddziel od białka. Białko ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodaj mleko, olej i żółtko, krótko zmiksuj. Delikatnie wymieszaj z pianą z białka.

Gofrownicę mocno nagrzej (7-8 minut). Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie na kratkach. Zamknij i piecz ok. 5 minut (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę.

Awokado pokrój w małą kosteczkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Boczek pokrój w kosteczkę i smaż na suchej patelni, aż mocno się zarumieni.

Na maśle usmaż 4 jajka sadzone.

Przed podaniem na gofry nałóż kostkę awokado, po jednym jajku, posyp skwarkami z boczku, oprósz solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz