października 21, 2020

Stir-fry z kurczakiem i kukurydzą


Składniki:

(2 porcje)

  • 120 g. makaronu soba
  • 200 g. fileta z kurczaka
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm. korzenia imbiru
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 garść szpinaku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki masła orzechowego
  • świeże zioła do posypania (natka pietruszki, kolendra lub bazylia)
  • sól, pieprz


W garnuszku wymieszaj ze sobą sos sojowy, masło orzechowe, 1 łyżkę oleju, cukier kokosowy, ocet, starty drobno czosnek i imbir, paprykę, skórkę z cytryny i zmiażdżone ziarna kolendry. Podgrzewaj na małej mocy palnika, aż wszystko się ładnie połączy.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź.

Na pozostałym oleju usmaż kurczaka pokrojonego w cienkie paski przez 4 minuty. Dosyp oliwki i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem.

Na patelnię dołóż ugotowany makaron i wlej marynatę. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty. Na koniec dodaj szpinak i sezam.

Podawaj posypane listkami ziół.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz