środa, 18 listopada 2020

Pampuchy z orientalnym bakłażanem / Steamed buns with oriental eggplant


Scroll down for recipe in English.


Z naszych polskich pampuchów zrobiłam ostatnio cudne wege burgery. Podałam je z chrupiącymi kąskami bakłażana, doprawionego orientalnymi przyprawami. I wiecie co? Okazało się, że to świetny zamiennik mięsa! Smakuje prawie jak stripsy z kurczaka! W połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem na bazie jabłek, surówką z czerwonej kapusty i ulubioną sałatą, tworzy naprawdę godne polecenia danie. Koniecznie wypróbujcie :)

 

Składniki:

(około 9 sztuk)

Pampuchy

  • 350 g. mąki pszennej + 3-4 łyżki do podsypywania
  • 200 ml. lekko ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 40 g. masła
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
Sos
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 szkl. wody
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
Kapusta
  • 1/2 czerwonej kapusty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Tempura
  • 2 mniejsze bakłażany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 łyżeczki nasion anyżu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
Oraz
  • 2 mniejsze bakłażany
  • 2 szkl. panierki panko
  • sałata rzymska
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Kapustę oraz sos możesz przygotować dzień wcześniej.

Kapustę drobno poszatkuj, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez minutę. Odcedź i przestudź. Dodaj posiekaną drobno cebulę, olej, ocet i miód. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Umieść w garnku z wodą i cukrem. Gotuj przez 20-25 minut, następnie zblenduj, wlej ocet balsamiczny i sos sojowy. Wymieszaj i zagotuj. Ostudź.

Drożdż rozkrusz do miski, dodaj cukier, połowę mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Masło rozpuść i wystudź.
Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki, dodaj jajka i pozostałe mleko. Wyrób krótko ciasto drewnianą łyżką. Wlej masło i wyrabiaj jeszcze około 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Bakłażany pokrój w 0,5 cm. plastry, nasól z obuwdu stron. Po 20 minutach osusz paprierowymi ręcznikami.

Składniki na tempurę wymieszaj ze sobą. Nasiona anyżu, kolendry i kminu ugnieć wcześniej w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i chwilę wyrabiaj. Odrywaj po 70 g. ciasta i formuj bułeczki. Odkładaj na blat i pozostaw na 10-15 minut do podrośnięcia. W tym czasie zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Bułki wrzucaj partiami i paruj przez 8-9 minut. Te które będą parowane ostatnie włóż do lodówki, aby ciasto nie przerosło.
Bakłażany zanurzaj w tempurze a następnie obtaczaj w panko. wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do zrumienienia. Odkładaj na papierowe ręczniki.

Pampuchy przekrój na pół. Podawaj ze słodko-kwaśnym sosem z jabłek, posiekaną sałatą, czerwoną kapustą i chrupiącymi kąskami bakłażana.




I have recently made wonderful veggie burgers from our Polish pampuchs. I served them with crispy bits of eggplant, seasoned with oriental spices. And guess what? It turned out to be a great meat substitute! It tastes almost like chicken strips! In combination with a sweet and sour sauce based on apples, red cabbage salad and your favorite lettuce, it creates a really recommendable dish. Be sure to try :)

Ingredients:
(about 9 pieces)

Steamed buns
  • 350 g of wheat flour + 3-4 tablespoons for dusting
  • 200 ml. slightly warm milk
  • 2 eggs
  • 40 g of butter
  • 20 g of fresh yeast
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1/4 teaspoon of salt
Sauce
  • 2 apples
  • 5 tablespoons of cane sugar
  • 1 glass of water
  • 4 tablespoons of balsamic vinegar
  • 2 teaspoons of soy sauce
Cabbage
  • 1/2 red cabbage
  • 1/2 red onion
  • 2 tablespoons of grape seed oil
  • 1 tablespoon of apple cider vinegar
  • 1 teaspoon of honey
  • salt, pepper
Tempura
  • 2 smaller eggplants
  • 3 tablespoons of wheat flour
  • 3 tablespoons of potato flour
  • 3 tablespoons of rice flour
  • 1 glass of water
  • 1/2 teaspoon of anise seeds
  • 1/2 teaspoon of coriander seeds
  • 1/2 teaspoon cumin seeds
  • 1/2 teaspoon of ground cardamom
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon of sweet smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • salt, pepper
And
  • 2 smaller eggplants
  • 2 cups panko breadcrumbs
  • Roman salad
  • rapeseed oil for deep frying
You can prepare the cabbage and sauce the day before.

Finely chop the cabbage, put it in boiling water and cook for a minute. Drain and cool. Add finely chopped onion, oil, vinegar and honey. Season with salt and pepper, mix thoroughly.

Peel the apples and grate them. Put in a pot of water and sugar. Cook for 20-25 minutes, then blend, pour in the balsamic vinegar and soy sauce. Stir and bring to a boil. Cool down.

Crush the yeast into a bowl, add sugar, half the milk and 2 tablespoons of flour. Stir and set aside in a warm place for 15 minutes. Mix the remaining flour with salt. Melt the butter and let it cool down.
Pour the leaven into the flour, add the eggs and the remaining milk. Briefly knead the dough with a wooden spoon. Pour in the butter and knead for about 10 minutes more. Cover the bowl with the dough with a cloth and let it rise for 1 hour.

Cut the eggplants into 0.5 cm. slices, salt on both sides. After 20 minutes, dry with paprika towels.

Mix the ingredients for the tempura together. Knead the seeds of anise, coriander and cumin in a mortar beforehand. Season with salt and pepper.

Put the dough on a floured countertop and knead for a while. Tear off 70 g of dough and form buns. Put it on the table top and let it rise for 10-15 minutes. Meanwhile, boil water in the steamer. Roll the rolls in batches and steam for 8-9 minutes. Those that will be steamed last, put in the fridge so that the dough does not exceed.
Dip the eggplants in tempura batter and then roll in panko. put on hot oil and fry until golden brown. Set aside for paper towels.

Cut Steamed buns in half. Serve with sweet and sour apple sauce, chopped lettuce, red cabbage and crispy eggplant bites.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza