stycznia 13, 2021

Tortille z indykiem i sosem tatarskim



Chyba nie ma nikogo takiego, kto nie lubiałby tortilli :) Pyszny cieniutki placek wypełniony czym tylko chcemy. Może być świetna na obiad, a pokrojona na mniejsze kawałki staje się super przekąską na przyjęciu czy imprezie. Ja dzisiaj serwuję tortille z indykiem oraz sosem tatarskim :)


Składniki:

(4 porcje)

  • 400 g. filetu z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, chili, suszonego tymianku
  • 4 placki tortilli
  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz
Sos tatarski
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 nieduża cebula
  • 30 ml. mleka
  • 150 g. majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz



Przygotuj sos: Mleko zmiksuj z posiekaną cebulą, ogórkami i kaparami. Dodaj majonez i wymieszaj łyżką. Dopraw solą i pieprzem.

Indyka pokrój w cienkie długie paski. Dopraw wędzoną papryką, chili, tymiankiem, solą i pieprzem. Polej oliwą i wymieszaj, odstaw na 30 minut.

Na patelni usmaż paski indyka na rumiano.
Na placki tortilli nakładaj po trochę sosu, posiekaną sałatę i paski papryki. Dodaj trochę kaparów i kukurydzy. Na wierzchu ułóż mięso. Zwiń ciasno tortille, na kształt dużych krokietów.

Podgrzej tortille na patelni grillowej lub zwykłej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz