marca 08, 2016

Bezglutenowa krucha tarta z jabłkami




Składniki:
(forma o średnicy 24 cm.)

Ciasto
  • 200 g. mąki gryczanej
  • 100 g. mąki ziemniaczanej
  • 110 g. margaryny + do posmarowania blaszki
  • 65 g. cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Masa jabłkowa
  • 900 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu


Obie mąki wsyp na stolnicę. Dodaj sodę/proszek, cukier puder i cynamon. Wymieszaj rękami.
Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i żółtko. Siekaj nożem, aż kawałeczki margaryny będą bardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej wysmaruj ją margaryną, ja użyłam blaszki metalowej) i wstaw do lodówki również na godzinę.

Jabłka (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) zetrzyj na grubych oczkach tarki. 
W garnku rozpuść masło/margarynę. Włóż starte jabłka i od razu cukier trzcinowy, dobrze wymieszaj. Smaż, aż jabłka puszczą sok, wtedy dodaj cukier waniliowy i sok z cytryny. Mieszaj i smaż przez 8-10 minut. Jabłka muszą zmięknąć i utworzyć "papkę". Zestaw z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Odstaw.

Ciasta wyjmij z lodówki. Piekarnik nagrzej do 180°C. W cieście w blaszce zrób na dnie kilkanaście nakłuć widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut. Wyjmij i po 2 minutach wyłóż na podpieczony spód jabłka. Dokładanie wyrównaj wierzch.
1/3 ciasta rozwałkuj cienko (około 2-3 mm.) i wykrój z niego nożem trójkąty przypominające stożki (od tego ile trójkątów i jak szerokich zrobisz zależy ilość porcji tarty). Ułóż trójkąty na jabłkach w odstępach od siebie. Przestrzenie między ciastem posyp cynamonem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw najlepiej na całą noc.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz