kwietnia 28, 2016

Sałatka kanaryjska





Przepis na sałatkę kanaryjską stworzyłam po powrocie z urlopu na Gran Canarii, zainspirowana smakami występującymi na wyspie. Sałatka składa się z papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku na Wyspach Kanaryjskich. Są to tzw. pomarszczone ziemniaki - ziemniaczki gotowane w mundurkach i dużej ilości soli morskiej, spożywane zazwyczaj wraz ze skórką.
Sos do sałatki powstał z sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale przepysznego spaghetti marinero. Wprawdzie w moim sosie ograniczyłam owoce morza jedynie do krewetek i zdecydowanie zmniejszyłam ilość oliwy, ale zachowałam to co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło - dużą ilość liścia laurowego.

Składniki:
(4 porcje)
Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki)
  • 800 g. małych lub średnich ziemniaków (u mnie wczesne)
  • 200 g. gruboziarnistej soli morskiej

Sos paprykowo-pomidorowy z krewetkami
  • 8 szt. czerwonych krewetek argentyńskich, całych (lub innych dużych)
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 6 listków laurowych
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kawałek świeżej lub suszonej ostrej czerwonej papryczki
  • 1/2 szkl. wody
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • sok z limonki
  • cukier


Ziemniaki dobrze wyszoruj i umyj (nie obieraj). Ułóż je w garnku i wlej tyle wody, aby tylko przykryła ziemniaki. Dodaj sól morską i gotuj do miękkości. Odcedź.

Odwłok krewetek (środkowa część) obierz z pancerzy, podważaj od strony wewnętrznej. Oderwij nóżki. Zewnętrzną część (grzbiet) natnij lekko wzdłuż i wyjmij czarną żyłkę (jelito krewetki). Opłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą.
Na patelnię wlej oliwę, lekko podgrzej i wrzuć na nią posiekany w plasterki czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Szklij przez minutę. 
Dodaj paprykę czerwoną pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę, porwane na drobne kawałeczki liście laurowe i obrane z łodyżek listki rozmarynu. Mieszaj i smaż przez 2 minuty. 
Na patelnię dodaj pokrojone w małą kosteczkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek). Smaż przez kolejne 2 minuty.
Wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną ostrą papryczkę (ilość według prywatnych upodobań i możliwości ;-) ). Duś pod przykryciem 5 minut.
Sos przypraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Na warzywach połóż krewetki, przykryj patelnię i duś 3 minuty na małym ogniu. Odwróć krewetki na drugą stronę i duś kolejne 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.

Ostudzone ziemniaczki pokrój w grubsze plasterki (przed pokrojeniem możesz obrać ziemniaki ze skórki, ale ze skórką są bardzo smaczne). Plasterki ułóż na talerzach, nałóż sos i rozdziel krewetki.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz