Składniki:
(4 porcje)
- 700 g. mniejszych ziemniaczków (waga po obraniu)
- 300 g. filetów białej ryby morskiej bez skóry (u mnie morszczuk)
- 1 duża łyżka masła
- 2 średnie cebule
- 250 g. młodej zielonej cukinii (ze skórką)
- 280 g. bakłażana (ze skórką)
- 180 g. śmietanki 30%
- 80 g. sera grana padano
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- 2 jajka
- sól
- czarny pieprz
- odrobina oleju
Cukinię i bakłażana
pokrój w malutką kosteczkę (0,5 cm.) i wymieszaj razem w misce (nie obieraj
warzyw ze skórki!). Dodaj pół łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Odstaw miskę na
pół godziny, co jakiś czas przemieszaj warzywa.
Bakłażana i cukinię
przełóż na duże sitko lub durszlak i postaw nad garnkiem. Czekaj, aż soki z
warzyw odciekną około 20 minut (w tym czasie też przemieszaj kilka razy warzywa).
Ziemniaki gotuj w
osolonej wodzie przez 15 minut (gotuj całe ziemniaki, bez przekrawania na pół.
Ziemniaki mają pozostać lekko niedogotowane). Odcedź i zostaw do
przestygnięcia. Ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Rybę pokrój na mniejsze
kawałki szerokości 2,5 - 3 cm. Oprósz solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozpuść
masło, wsyp na nią posiekane cebule i szklij je przez 2 minuty. Teraz dodaj do
cebuli odsączone cukinię i bakłażana, smaż i mieszaj około 10 minut (warzywa
zmiękną, bakłażan może się nawet lekko zbrązowić - tak ma być). Na patelnię
wlej śmietankę i smaż z warzywami około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i
odstaw do przestygnięcia. Gdy masa będzie już tylko letnia dodaj do niej listki
tymianku, starty ser (1 łyżkę sera pozostaw) i jajka. Dopraw pieprzem i dobrze
wymieszaj.
Ziemniaki pokrój w dość
cienkie plasterki. Okrągłą formę (u mnie forma do tarty o średnicy dna 23 cm.)
wysmaruj olejem. Na dnie formy układaj okręgi z lekko zachodzących na siebie
plasterków ziemniaków (1 warstwa). Na ziemniakach rozłóż połowę masy bakłażanowej,
rozsmaruj. Na masie poukładaj w odstępach od siebie połowę ilości kawałków
ryby. Rozłóż drugą połowę masy bakłażanowej i wyrównaj. Na wierzchu ułóż znowu
zachodzące na siebie plasterki ziemniaków. Między plasterki ziemniaków
powkładaj pozostałe kawałki ryby. Całość oprósz grubo mielonym czarnym pieprzem
i posyp 1 łyżką pozostałego startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do
200°C. Piecz przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz