Składniki:
(około 60 szt.
pierożków)
Ciasto
- 2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
- 1 żółtko
- 3 łyżki oleju
- 1 szkl. gorącej wody
Farsz serowy
- 600 g. twarogu
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru pudru
Sos malinowo-rozmarynowy
- 500 g. malin
- 3-4 łyżki cukru brązowego
- 2 sporo gałązki rozmarynu
Twaróg zmiel w maszynce
jeden raz (ja dokładnie zmiksowałam go blenderem). Dodaj do niego żółtka,
cukier z wanilią i cukier puder (możesz dodać więcej, jeśli lubisz bardziej
słodki farsz). Wymieszaj dokładnie.
Maliny wrzuć do garnka,
wymieszaj je z cukrem brązowym i postaw na średni ogień. Dodaj złamane wpół
gałązki rozmarynu, mieszaj i podgrzewaj tak długo, aż maliny puszczą dużo soku
i całkiem się rozpadną. Pogotuj jeszcze chwilę, zdejmij garnek z ognia i
przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut.
Z malin wyjmij rozmaryn
a owoce przetrzyj przez sito (pozbędziesz się w ten sposób pesteczek). Sos jest
gotowy.
Mąkę przesiej na
stolnicę. Zrób w niej zagłębienie i wlej w nie olej. Dodaj żółtko i wymieszaj
trochę szerokim nożem. Wlewaj po trochę bardzo gorącej (ale nie wrzącej!) wody
i dalej wyrabiaj ciasto nożem, zagarniając mąkę z brzegów. Gdy wlejesz już całą
wodę i ciasto będzie się dobrze lepić, zarób je rękami, aby było gładkie (bez
grudek) w środku. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odczekaj 10 minut.
Ciasto podziel na kilka
części i rozwałkowuj cienko podsypując w razie potrzeby mąką. Wykrawaj kółka
szklanką, nakładaj łyżeczką farsz serowy i zlepiaj pierogi.
Pierogi wrzucaj na
leciutko osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj, aż ciasto będzie miękkie (2-3
minuty). Podawaj z ciepłym sosem malinowo-rozmarynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz