lipca 29, 2016

Pizza z borowikami


 Składniki:
(2 pizze o średnicy 30 cm. lub 4 małe o średnicy 22 cm.)
Ciasto
  • 300 g. mąki pszennej + 3 łyżki
  • 100 g. mąki krupczatki
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml. ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • po 1 łyżeczce drobniutko posiekanych świeżych ziół: oregano, tymianek, cząber, rozmaryn (lub jeszcze inne, które lubisz)
  • sól i pieprz do smaku

Oraz
  • 20 szt. małych borowików szlachetnych
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 6 małych cebulek
  • 120 g. twardego sera długodojrzewającego (u mnie ser Dziugas)
  • 120 g. sera camembert
  • oliwa do skropienia pizzy przed pieczeniem
  • gruboziarnista sól morska
  • grubo mielony czarny pieprz
  • listki ziół na wierzch pizzy (cząber, tymianek, oregano, rozmaryn)


Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody rozkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. Odstaw miskę z takim zaczynem na 15 minut w ciepłe miejsce (miska nie może być malutka bo zaczyn zacznie się pienić i rosnąć).
Obie mąki na ciasto wymieszaj w dużej misce razem z solą. Do mąk wlej wyrośnięty rozczyn i wymieszaj łyżką drewnianą. Dodaj oliwę i ponownie krótko wymieszaj.
Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj około 10 minut rękami miękkie i elastyczne ciasto (jeśli potrzebujesz podsypuj dodatkową mąką pszenną).
Zrób z ciasta kulę i włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godz.

Sos: Do rondelka wlej przecier, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i zioła. Gotuj na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.

Grzyby dokładnie umyj i osusz. Pokrój w grube 0,5 cm. plasterki.
Na dużej patelni rozpuść masło. Wrzuć grzyby i gałązkę rozmarynu. Zamieszaj, aby masło pokryło wszystkie plasterki. Duś 2-3 minuty. Zdejmij z ognia.
Cebulki pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Ser twardy zetrzyj na małych oczkach. Camembert pokrój na mniejsze kawałeczki.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 lub 4 części. Rozwałkowuj na kółka (30 lub 22 cm.) podsypując w razie potrzeby mąką. Placek pizzy rozłóż na blaszce posmarowanej odrobiną oleju (ja używam czarnej blachy z wyposażenia kuchenki, na niej pizza od spodu ładnie się rumieni i jest pysznie chrupiąca). Na cieście rozsmaruj trochę zimnego sosu, rozłóż trochę startego sera twardego, odpowiednią porcję rozdzielonych kółeczek cebulki, podduszone grzyby i kawałki camemberta (dokładnie w takiej kolejności). Wierzch skrop odrobiną oliwy, oprósz grubo mielonym pieprzem i kryształkami soli. Posyp listkami ziół. ODSTAW TAK PRZYGOTOWANĄ PIZZĘ NA 20 MINUT.

Pizzę wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 230°C i piecz: małe pizze 22 cm. 12-13 minut, większe 30 cm. 20-22 min.

Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Możesz polać ulubionym sosem do pizzy lub ketchupem. Ja uważam, że najsmaczniejsza jest bez dodatku sosów.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz