października 27, 2016

Tarteletki z kremem marchewkowym



Składniki:
(9 szt.)
  • 150 g. mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 65 g. masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18%

Krem marchewkowy:
  • 100 g. obranej marchewki
  • 3/4 szkl. świeżo tłoczonego soku z marchewki
  • 1/4 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 125 g. mascarpone



Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. i wyklejaj nim natłuszczone wcześniej małe foremki do tarteletek. Ciasto na dnie każdej foremki nakłuj widelcem. Spody do tarteletek piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Wyjmij z pieca, ostudź i delikatnie wyłóż spody z foremek.


Marchewki pokrój na plasterki grubości 1 cm., zalej wodą tylko do ich przykrycia i gotuj pod pokrywką do miękkości. Odcedź i zmiksuj blenderem. Otrzymane puree przełóż do rondelka i wymieszaj z sokiem z marchwi. Postaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania.

Żółtka miksuj z cukrem przez 3 minuty. Dodaj mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Zmiksuj ponownie. Wlej wszystko do gotującego się soku marchewkowego i mieszaj energicznie, aż utworzy się gęsty budyń. Gdy się zagotuje zdejmij z ognia i całkiem wystudź.

Mascarpone zmiksuj krótko, dodawaj do niego po łyżce zimnego budyniu i wmiksuj go w serek.

Gotowym kremem napełnij wystudzone tarteletki. Możesz schłodzić w lodówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz