grudnia 19, 2017

Wegański mus czekoladowo-piernikowy



Składniki:
(6 porcji)

Mus czekoladowo-piernikowy

  • 2 tabliczki (200 g.) gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół, 70% i 85% zawartości kakao)
  • 100 g. suszonych daktyli
  • 1 puszka (400 ml.) mleczka kokosowego (u mnie 75% ekstraktu z kokosa)
  • 1 szkl. aquafaby (wody po ciecierzycy w puszce, czyli 2 puszki ciecierzycy)
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
Oraz
  • 100 g. solonych orzeszków ziemnych
  • 80 g. łuskanych orzechów włoskich
  • 50 g. łuskanych migdałów

Puszki z ciecierzycą oraz mleczko kokosowe wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godz.
Daktyle zalej 1/2 szkl. wrzącej wody, przykryj i odstaw na godzinę. Po tym czasie zblenduj wraz z wodą.

Orzechy i migdały posiekaj na mniejsze kawałki, wsyp na suchą patelnią i upraż, aż zaczną mocno pachnieć i zrobią się rumiane (mieszaj aby nie przypalić). Przesyp na talerz i wystudź.

Czekolady połam na kosteczki, włóż do małego rondelka i rozpuść stawiając na bardzo malutkim ogniu. Dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Odstaw do wystygnięcia.

Otwórz mleczko kokosowe i wyłóż gęstą część (około 230 g.), która oddzieliła się od wody kokosowej (woda nie będzie potrzebna). Gęstą część ubijaj mikserem przez 2-3 minuty. Wstaw do lodówki.

Po odsączeniu ciecierzycy ubijaj aquafabę na najwyższych obrotach na sztywną pianę, 6-7 minut. Pianę przełóż do ubitego mleczka, dodaj zblendowane daktyle. Miksuj na mniejszych obrotach wlewając cienkim strumieniem ostudzoną czekoladę.

Do pucharków wsyp trochę uprażonych orzechów, nałóż mus czekoladowy, na niego orzechy i znowu mus. Wstaw do lodówki na godzinę.

Wierzch możesz udekorować kawałkami lub startą czekoladą, posypać orzeszkami lub kakao.










4 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda! Już kiedyś robiłam mus z aquafaby i bardzo mi smakował! :)


    https://buszujwkuchni.com - zapraszam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buszującwkuchni dziękuję ślicznie! :) Też uważam, że to świetny wynalazek :D

      Usuń