sierpnia 06, 2018

Burgery teriyaki


Składniki:
(4 porcje)
  • 500 g. antrykotu wołowego
  • 1 mała cebula
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • odrobina soli
  • 4 bułki
  • 1 pomidor
  • kilka liści ulubionej sałaty
  • 4 łyżeczki majonezu
Sos teriyaki:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • kawałeczek świeżego imbiru
Do zagęszczenia sosu:
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Karmelizowana cebula:
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2,5 łyżki cukru kokosowego
  • czubata łyżka kaparów
  • 1/2 szkl. wody

Połowę mięsa zmiel na grubych oczkach, połowę na małych. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Mięso wymieszaj z cebulą i pieprzem. Uformuj 4 kotlety grubości 1,5 cm.

Cebule białe i czerwone pokrój w piórka. Zalej wodą i duś pod przykryciem 4 minuty. Zdejmij pokrywkę i odparuj płyn. Dodaj cukier i ocet. Mieszaj i smaż około 5 minut. Zdejmij z ognia i wrzuć kapary.

Sos: W rondelku wymieszaj wodę z cukrem brązowym, octem ryżowym, sosem sojowym, posiekanym drobniutko imbirem i przeciśniętym czosnkiem.

Bułki przekrój i podpiecz rozciętymi stronami na suchej patelni.

Uformowane burgery kładź na suchą rozgrzaną patelnię o grubym dnie. Smaż 4 minuty i posyp odrobiną soli. Odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Wyłóż na deskę.

Wymieszane składniki na sos gotuj przez 2 minuty. Wlej mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Wymieszaj i zaczekaj chwilę aż sos zgęstnieje.

Na połówki bułek układaj sałatę, plaster pomidora, kotlet dokładnie obtoczony w gorącym sosie teriyaki, karmelizowaną cebulkę z kaparami. Przykryj wierzchem bułki posmarowanym łyżeczką majonezu.










3 komentarze:

  1. Burgery bardzo dobre :) choć następnym razem dodam więcej ostrego sosu dla smaku :) dzięki za przepis i oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się, że mój pomysł na burgery się spodobał :)

      Usuń
  2. Soczysta wołowina, delikatnie doprawiona, idealnie upieczona bułka, świeże warzywa i wyjątkowy sos tworzyły prawdziwą symfonię smaków. To nie tylko danie, to doświadczenie kulinarnego rajdu!

    OdpowiedzUsuń