października 05, 2018

Paluszki ziemniaczane z kozim serem



Składniki:
(około 35 sztuk)

  • 700 g. obranych ziemniaków
  • 80 g. dojrzewającej roladki koziego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka grubo mielonej papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 50 g. bułki tartej
  • 50 g. łuskanych migdałów (nieblanszowanych)
Sos orzechowy:
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
Oraz:
  • olej do głębokiego smażenia


Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź.

Składniki sosu wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, dopraw do smaku i włóż do lodówki.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj ser starty na grubych oczkach, jajko i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dobrze wymieszaj.
Migdały zmiel na mąkę i wymieszaj z bułką tartą. Z ciasta formuj paluszki i obtaczaj w bułce i migdałach. Kładź po kilka sztuk na mocno rozgrzany głęboki olej i smaż do złotego koloru. Wyłóż na ręcznik papierowy.

Podawaj od razu z ulubionym sosem, np. orzechowym.







4 komentarze: