lutego 24, 2019

Makaron pełnoziarnisty z mulami



Składniki:
(2 porcje)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g. mrożonych muli
  • 2 łyżeczki schłodzonego masła
  • listki bazylii i natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3/4 szkl. fondu rybnego
Fond rybny
  • 500-600 g. głów, kręgosłupów i płetw z dowolnych ryb
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku (w łupinkach)
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 małego kopru włoskiego
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 15 cm. kawałek pora
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Makaron pełnoziarnisty
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój w duże kawałki. Cebulę przekrój i opal nad palnikiem. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć resztki ryb, wszystkie warzywa, ziela angielskie i liście laurowe. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa zaczną się lekko przypalać. Dodaj cukier i smaż jeszcze minutę.
Wlej około 750 ml. wody, zagotuj. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 40 minut.
Wlej wino i gotuj bez pokrywki jeszcze 20 minut.
Fond przecedź, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Mule rozmróź. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki.

Ze składników na makaron zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj miską i odczekaj 30 minut. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej i pokrój na makaron dowolnej szerokości.
Gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 2 minuty, aż zmięknie ale nie pozwól się zrumienić. Wlej 3/4 szkl. fondu, gotuj aż połowa odparuje. Wrzuć mule i podgrzewaj 4 minuty. Dodaj posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Dorzuć schłodzone masło, zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj.

Rozłóż makaron z mulami na talerze, posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz