kwietnia 26, 2019

Wegetariańska cieciorka po bretońsku


Składniki:
(6-7 porcji)

  • 400 g. suchej ciecierzycy
  • 1 słoiczek (200 g.) koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g. masła
  • 2 puszki (2 x 400 g.) krojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Zasmażka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
Oraz
  • natka pietruszki i kwaśna śmietana do podania

Ciecierzycę namocz w wodzie na noc.

Następnego dnia w garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Smaż około 4 minut, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj minutę. Dorzuć liście laurowe i ziela angielskie oraz namoczoną i odcedzoną cieciorkę. Wlej 2 litry wody i dodaj 1 łyżeczkę soli. Od zagotowania gotuj na średnim ogniu przez 40 minut, pod uchyloną pokrywką.

Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę wędzoną i ostrą, cukier oraz sos sojowy. Gotuj już bez przykrycia 25 minut.

Na suchej patelni podsmaż mąkę, mieszaj aż zrobi się jasnobrązowa. Dodaj olej i połącz z mąką. Ostudź na patelni. Do ostudzonej zasmażki dodawaj po 2 łyżki gorącego płynu z zupy i dokładnie mieszaj. Gdy zasmażka będzie dość płynna, wlej ją do cieciorki, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj z dodatkiem świeżych listków tymianku. Dopraw pieprzem oraz solą jeśli potrzeba.

Odstaw garnek z cieciorką po bretońsku na 10 minut. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz