czwartek, 5 grudnia 2019

Czekoladowa kostka z kandyzowaną żurawiną / Chocolate cube with candied cranberry


Scroll down for recipe in English.

Składniki:
(forma o wym. około 18x25 cm.)

Masa czekoladowa:
  • 250 g. masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 120 g. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 ml. mleka
  • 300 g. mleka w proszku
  • 80 g. mini biszkoptów (lub pokruszonych herbatników)
  • garść łuskach orzechów włoskich

Kandyzowana żurawina:
  • 200 g. świeżej żurawiny
  • 230 g. cukru
  • 1/4 szkl. wody

Żurawinę wrzuć do garnuszka, wymieszaj z 180 g.cukru i wlej wodę. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i około połowa żurawiny popęka. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Żurawinę odcedź dobrze na sicie. Wrzuć do miski i wymieszaj z 50 g. cukru. Rozłóż owoce, każdy oddzielnie na papierze do pieczenia i pozostaw na 24 godziny.

Orzechy posiekaj i upraż lekko na suchej patelni.

Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao podgrzewaj na malutkiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Ostudź. 

Wlej czekoladowe masło do wysokiej miski i wsypuj do niego po trochę mleka w proszku, mieszaj szybko rózgą. Na koniec dodaj orzechy, biszkopty (lub herbatniki) i kandyzowaną żurawinę. Szybko wymieszaj i przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy,  Wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na noc.

Zastygniętą masę krój ostrym nożem na małe 2-3 cm. kostki.




Ingredients:
(mold measuring 18x25 cm)

Chocolate mass:
  • 250 g butter
  • 3 tablespoons bitter cocoa
  • 120 g. Sugar
  • 1 teaspoon vanilla sugar
  • 125 ml. milk
  • 300 g. Milk powder
  • 80 g. Mini biscuits (or crushed biscuits)
  • a handful of walnut shells
Candied Cranberry:
  • 200 g. Fresh cranberry
  • 230 g of sugar
  • 1/4 cup water
Put cranberries into a pot, mix with 180 g sugar and pour in water. Heat until the sugar dissolves and about half of the cranberries break. Remove from heat and set aside to cool completely.
Drain the cranberries well on a sieve. Put into a bowl and mix with 50 g of sugar. Spread the fruit, each separately on baking paper, and leave for 24 hours.

Chop the nuts and lightly roast in a dry pan.

Heat butter, milk, sugar, vanilla sugar and cocoa on a tiny burner power, stirring constantly until the sugar dissolves. Cool down.

Pour the chocolate butter into a high bowl and pour some milk powder into it, stir quickly with a rod. Finally, add nuts, biscuits (or biscuits) and candied cranberry. Quickly mix and put the mass into a baking paper lined form, Align the top. Put in the fridge overnight.

Cut the solidified mass with a sharp knife into small 2-3 cm. cubes.







4 komentarze:

  1. Ten przepis kojarzy mi się z blokiem czekoladowym, który lata temu robiła moja babcia. Prawdziwy smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna sesja a kostka wygląda mega apetycznie! Trochę zaskoczyło mnie, że nie ma tutaj ani grama czekolady, za to jest kakao :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Czekolada to nic innego jak ziarna kakaowe;)

      Usuń