stycznia 23, 2020

Popękane ciasteczka z suszonymi śliwkami


Składniki:
(38 sztuk)

  • 50 g. miodu
  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 130 g. suszonych śliwek bez pestek
  • 200 g. mąki + 3 łyżki
  • 100 g. mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g. miękkiego masła
  • 50 g. cukru trzcinowego
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko

200 g. mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.
Śliwki pokrój na mniejsze kawałeczki.
Czekoladę połam na kosteczki i włóż do metalowej miseczki razem z miodem. Postaw na garnku z gotującą się wodą i rozpuść nad parą. Odstaw do przestudzenia.
Masło z miksuj z cukrem trzcinowym, następnie dodaj jajko i żółtko i ponownie miksuj około 2 minut.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę z miodem, wymieszaną mąkę i śliwki. Zmiksuj przez minutę.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Nabieraj ręką trochę ciasta wielkości piłeczki pingpongowej (około 22 g.), formuj kulkę i obtaczaj w pozostałej mące. Lekko spłaszczaj i układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do wypieków.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Po wystudzeniu przechowuj w pudełku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz