lutego 27, 2020

Jajecznica z porem, pieczarkami i jarmużem



Dzisiaj szybki przepis na trochę inną jajecznicę, zrobioną z tego, co akurat miałam w lodówce ;)
I jeśli chodzi o tą prostą, jak dla mnie najpyszniejszą potrawę śniadaniową, to ogromnie lubię kombinować z dodatkami do jajecznicy. A Ty? :)


Składniki:
(2 porcje)

  • 6 jajek
  • garść posiekanego w półplasterki pora
  • garść porwanych liści jarmużu
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Jajka wbij do miski i rozbełtaj widelcem ze śmietanką, solą i pieprzem.

Na patelni rozpuść masło. Wrzuć pora i smaż na małym ogniu przez 3 minuty. Gdy por zmięknie dorzuć pokrojone w grube plasterki pieczarki. Duś z porem około 2 minut i dodaj jarmuż. Wymieszaj a po minucie wlej masę jajeczną.

Podgrzewaj i mieszaj do momentu otrzymania jajecznicy o preferowanej przez Ciebie gęstości.
Smacznego śniadania! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz