marca 09, 2020

Rozmarynowe sorgo z romanesco



Dzisiaj szybki (pod warunkiem, że nie zapomnicie namoczyć sorgo na noc ;) ) i prosty przepis na obiad lub kolację. Znacie i jadacie sorgo? Dla mnie to taka miła odskocznia od tego co już dobrze znane i co się przejadło :) 

Składniki:
(4 porcje)

  • 200 g. suchego białego sorgo
  • 200 g. różyczek kalafiora romanesco
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 8-10 szt. suszonych pomidorów z oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Sorgo wsyp do garnka i zalej zimną wodą na 12 godzin.

Sorgo odcedź, przepłucz i zalej świeżą wodą. Zagotuj z 1/2 łyżeczką soli i od tego momentu gotuj na małym ogniu 35 minut.

Kalafiora podzielonego na małe różyczki obgotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, około 5 minut.

Na patelnię wlej olej, dodaj posiekane w paski pomidory, listki obrane z rozmarynu i posiekany w plasterki czosnek. Smaż około 3 minut. Dodaj odcedzone sorgo, i podgotowany kalafior. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Podgrzewaj 3 minuty, często mieszając. I gotowe!
Smacznego! :)





1 komentarz:

  1. Zastanawiam się czy można grotować sorgo bez namaczania. Większość treści jakie znalazłem podawała że, trzeba je namaczać co najmniej 6 godzin. Czy można je wypłukać i od razu przejść do gotowania bez tego długiego procesu namaczania, czy wtedy się nie ugotuje prawidłowo?

    OdpowiedzUsuń