Składniki:
(8 sztuk)
- 20 g. świeżych drożdży
- 500 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 1 łyżka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 430 ml. ciepłej wody
- 1 łyżka oleju (do posmarowania blachy)
Drożdże wkrusz do małej miseczki. Dodaj cukier i 80 ml. wody. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i cukru, odstaw na 15 minut.
W dużej misce wymieszaj 400 g. mąki z solą. Wlej drożdże i pozostałą wodę. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Na stolnice wsyp 100 g. mąki, wyłóż na nią ciasto. Zagnieć ciasto wgniatając w nie całą mąkę. Podziel na 8 równych części, uformuj bułeczki, obtocz w 1 łyżce mąki i ułóż je na dużej blasze posmarowanej olejem. Odstaw na 20 minut.
Piekarnik nagrzej do 200°C. Bułeczki natnij ostrym nożem na krzyż. Wstaw do piekarnika, na środkowy poziom i piecz z funkcją góra-dół przez 10 minut. Przełącz funkcję na grzanie dół i piecz jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z pieca bułki ostudź na kratce.
Na pewno bułeczki są wyśmienite, na takie wyglądają... Ja niestety nie piekę, to znaczy teraz w zasadzie nie mam dla kogo, ale jeszcze jakiś czas temu często piekłam ciasta i chyba nieźle mi szło... Każdy zachwalał, że pyszne, teraz dla samej siebie mi się nie chce, bo bym musiała jeść. A nie na 1 maja upiekłam ciasto i koleżankom bardzo smakowało, no wyszło mi! Pozdrawiam ciepło! Ania
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :)
UsuńTo prawda, najfajniejsze jest wtedy jeśli swoimi wypiekami można dzielić się z innymi i widzieć jak im smakuje :)
Pozdrawiam, Natalia :)
Bardzo dobry przepis - wyszło nawet z suszonymi drożdżami:) Bułki ładnie wyrośnięte, pachnące, z wyczuwalnym smakiem drożdży i ziarna (użyłam mąki 1850 graham). Polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuń