maja 27, 2020

Kanapki na waflach z pastą z pokrzywy



Lubicie pokrzywę? Ja wiosną zawsze o niej pamiętam i staram się jak najwięcej korzystać z jej walorów zdrowotnych. Przyrządzam sałatki i zupy, a ostatnio zrobiłam pastę kanapkową w postaci znanego wszystkim pesto :) Jesteście ciekawi jak smakuje? Koniecznie wypróbujcie póki pokrzywy jeszcze piękne i zielone! :)


Składniki:

Pesto z pokrzywy
  • duża garść listków świeżej pokrzywy
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • 80 ml. oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego drobno parmezanu
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź.
Wszystkie składniki na pesto umieść w wysokim naczyniu i blenduj na dużej mocy, aż otrzymasz jak najbardziej jednolitą papkę. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Teraz już tylko pozostało ozdabianie wiosennych lekkich kanapek. Wykorzystaj ogórka oraz nowalijki.
Smacznego :)





2 komentarze: